Kommunalrådet som blev vilde

Det finns en del att göra för partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S).

Lotta Åman var S-kommunalråd i Arvidsjaur 2013-2018. Nu är hon politisk vilde i kommunfullmäktige.

Lotta Åman var S-kommunalråd i Arvidsjaur 2013-2018. Nu är hon politisk vilde i kommunfullmäktige.

Foto: Jens Öqvist/PT

Ledare2020-01-24 04:20
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det är inte bara Socialdemokraterna i Övertorneå som har interna surdegar att hantera.

I Piteå-Tidningen läser jag att det är rörigt även i inlandskommunen Arvidsjaur.

Bakgrunden är följande: Efter valet 2018 fick tidigare kommunalrådet Lotta Åman inte förnyat förtroende av det egna partiet. Istället valde S att lyfta fram kommunens tidigare ekonomichef Sara Lundberg som nytt kommunalråd.

Uppenbarligen har det skapat viss besvikelse hos Lotta Åman, som tillsammans med sin man valt att lämna det lokala partilivet och istället gått med i en S-förening i grannkommunen Älvsbyn.

Gott så långt. Situationen kompliceras dock av att Åman samtidigt kvarstår som ledamot i kommunfulllmäktige men inte längre deltar i S-gruppens möten. 

Det gör att hon i praktiken är politisk vilde, vilket kan rubba hela maktbalansen i Arvidsjaur, eftersom det bara skiljer ett mandat mellan S och det stora oppositionspartiet C.

På ledarsidan i PT konstaterar helt riktigt Kata Nilsson att "det är ovärdigt ett stort och etablerat parti som Socialdemokraterna" när människor på partiets valsedlar blir politiska vildar. 

De som står på Socialdemokraternas valsedlar förväntas helt enkelt stå för partilinjen, inte någon form av privat politik.

Socialdemokraterna har, i likhet med Moderaterna, även länge haft krav på att de som kandiderar för partierna ska skriva under en kandidatförsäkran. 

Syftet är försäkra sig om att de som kandidater delar partiets politik och grundläggande värderingar samt att de inte har en bakgrund som kan skada partiet. Dokumenten brukar även innehålla formella krav på närvaro vid gruppmöten, kring ansvaret att följa partigruppens beslut samt etiska krav på hur kandidaterna ska uppträda. 

Betydelsen av en sådan underskrift är främst moralisk, inte juridisk. Med stöd av vad kandidaterna skrivit under kan dock partiet i alla fall och med viss rätt kunna uppmana människor att lämna sina uppdrag.

Det är emellertid tydligt att denna kandidatförsäkran inte fungerat i Arvidsjaur – dessutom ej heller i Överkalix, där fullmäktigeledamoten Leif Johansson nyligen lämnade S och blev politisk vilde. 

Därför är det tydligt att det behövs både en diskussion och en översyn av partiets nuvarande regelverk och nomineringsprocesser. Det är en uppenbart att de nuvarande formerna för kandidatförsäkran är otillräckliga.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad har en del att göra för att skapa ordning och reda i de lokala partileden.