Den 15 maj 2014 sprack försvarsberedningen. Socialdemokraterna och Peter Hultqvist ville tillföra mer pengar till militären än försvarsberedningens dåvarande ordförande Cecilia Widegren (M) – hon som ett par år tidigare twittrat naivt om ett ”Ryssland som drar sig österut” och att ”Europa är säkrare än på länge”. Men alliansregeringen gjorde tummen ned för S-förslaget.
Det är symptomatiskt för hur försvaret behandlades under högerstyret 2006-2014. Det var viktigare för Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Ulf Kristersson, Elisabeth Svantesson och övriga M-statsråd med ett nytt jobbskatteavdrag än ökade försvarsanslag, trots att många redan då varnade för utvecklingen i Ryssland under Vladimir Putins styre.
Direkt efter regeringsskiftet 2014 la emellertid nye försvarsministern Peter Hultqvist (S) ut en ny kurs. I en SVT-intervju 12 oktober 2014 talade han om att ”säkerhetsläget försämrats på Östersjön”.
”Vi har ett mer närgånget beteende och ökad aktivitet från Rysslands sida”, sa Hultqvist till SVT.
Snabbt kom också skarpa besked för att rusta Sverige mot de nya hoten.
Redan 17 april 2015 enades S-regeringen och delar av borgerligheten om ett rejält tillskott för försvaret. Det handlade bland annat om starkare militär närvaro på Gotland och förstärkt ubåtsjaktsförmåga.
Vidare har Hultqvist gått i spetsen för återinförd värnplikt, återöppnandet av flera regementen, en kraftigt utökad övningsverksamhet, ett fördjupat militärt samarbete med Finland, värdlandsavtalet med Nato samt en rad andra internationella samarbeten.
Noterbart från norrbottnisk synpunkt är också den vikt som Hultqvist lägger vid det arktiska perspektivet i säkerhetspolitiken.
Höjningen av försvarsanslagen märks tydligt i orter som Boden och Arvidsjaur. För att ytterligare förstärka den militära närvaron i norr utreds dessutom etableringen av ett nytt gränsjägarförband, likt det som tidigare fanns i Kiruna.
Hultqvists insatser har redan vunnit respekt bland många inom försvarsmakten.
”Undrar om han inte snart passerar legendariske Per Edvin Sköld som en historiskt skicklig försvarsminister?”, skrev Jan Mörtberg, tidigare chef för Norrbottens regemente, efter att ha lyssnat på Hultqvist i Almedalen 2016.
Efter krigsutbrottet i Ukraina torde även den breda allmänheten ha upptäckt betydelsen av en försvarsminister som har ett stadigt grepp om sin ministerportfölj och som agerat proaktivt när han sett hoten mot Sverige.
Mycket återstår förvisso att göra. Men utan Hultqvist och politikomläggningen 2014 hade Sverige befunnit sig i ett betydligt sämre läge nu.