Utöver de återetableringar av förband som regeringen samt C och L satsar 27 miljarder kronor på, ges nu försvarsberedningen i uppdrag att utreda ett gränsjägarförband i Norra Lappland. Något om försvarsministern beskriver som säkerhetspolitiskt logisk.
– Nu är vi inne i ett läge med rejält förändrad säkerhetspolitik. Med rysk aggression i Georgien, annekteringen av Krim, ryska och belarusiska samövningar i Belarus och Rysslands ökade närvaro i Murmansk samt viljan att kontrollera sjöfarten på ett sätt som inte stämmer med internationell lag, säger Peter Hultqvist.
För att ytterligare förstärka den militära närvaron i Norrbotten ska alltså etableringen av ett gränsjägarförband utredas, likt det som tidigare fanns i Kiruna.
– Det anknyter till den traditionen, men exakt utbildningsinnehåll får man återkomma till när utredningar och annat är gjorda. Utredningen får visa vilken typ av militära förmågor vi tänker oss exakt, jag ska inte föregå den delen, säger Hultqvist.
Ett gränsjägarförband är ytterligare ett exempel på en del av försvarsmakten som avvecklats och nu kan återinföras.
– Jag anser att vi gick alldeles för långt med nedrustning och nedläggningsbesluten som fattades tidigare. De tog inte hänsyn till att säkerhetspolitiska läget förändras över tid. Vi satte för stor tilltro till att när muren föll och Warszawapakten rasade ihop, att det inte skulle komma nya hotbilder.
– Det har försvårat att komma igen på ett sånt sätt som jag anser är nödvändigt, men nu är det som det är med den saken.
Idag finns en bataljon förlagd i Kiruna, men den organiseras under I 19. Det som ska utredas nu är en utbildningsverksamhet – men det är inte säkert att gruvstaden blir placeringsort.
– Jag kan konstatera att vi har verksamhet i Kiruna idag, men har inte underlag att peka ut någon ort, säger Hultqvist och fortsätter:
– Men Malmbanan och dess förlängning till Narvik och den betydelse den har för tung industri är ur ett strategiskt perspektiv viktig.
Han understryker vikten av att utveckla förmågor som passar in i det ökade samarbete som sker mellan Sverige, Finland och Norge.
– Vi har idag övningar med flygvapnet veckovis där Sverige, Finland, Norge och ibland andra länder deltar. Vi har genomfört Northern Wind där norska och finska förband anknöt. Gripen har medverkat i den finska höstövningen Ruska.
Hultqvist säger att den samverkan och de åtgärder som gjorts och som nu planeras skickar en tydlig signal till Sveriges närområde.