På lördag har det gått 21 år sedan Fadime Sahindal blev hedersmördad av sin egen pappa i Uppsala. Han accepterade inte att dottern ville leva som en fri kvinna i Sverige och hennes rätt att bli kär i vem hon själv så önskade.
Fadime har sedan dess varit en symbol för kampen mot hedersvåld och förtryck i Sverige. Och 21 år efter hennes död finns tyvärr alltför många skäl att fortsätta tala om och bekämpa den sjuka hederskulturen.
Den finns även i Norrbotten. NSD har flera gånger den senaste tiden rapporterat om en 24-årig man och hans föräldrar i Luleå som står till svars för grovt olaga hot och misshandel av en 18-årig kvinna.
Det ska ha skett för att kvinnan inte blödde efter första gången hon och maken, den 24-åriga mannen, hade sex med varandra. Efteråt ska kvinnan ha fått motta slag, sparkar och dödshot från familjemedlemmarna.
Enligt åklagaren utsattes kvinnan för hedersrelaterat våld.
De senaste åren har tidningen dessutom uppmärksammat flera andra fall. Två exempel:
- 15/7 2020 knivmördades Reza Hosseini brutalt på en buss i Kiruna – ett brott med tydliga hedersmotiv.
- 20/11 2021 skrev NSD om tre minderåriga flickor som fått utreseförbud, eftersom det fanns en påtaglig risk för att de skulle föras utomlands för att giftas bort.
Det har gjorts insatser för att öka kunskapen om hedersförtrycket hos både sociala myndigheter och polis. Dessutom har lagstiftningen skärpts. Men en granskning som Sveriges Radios Kaliber gjorde efter det fruktansvärda bussmordet i Kiruna 2020 visar att det fortfarande finns kunskapsluckor och mycket kvar att göra.
Den mördade Reza Hosseini hade länge känt sig hotad och sökt det svenska samhällets hjälp. Men larmsignalerna nådde inte fram.
I efterhand är det lätt att se vad som gick snett. Ordet "kompetensbrist" återkommer i svaren från de ansvariga hos lokalpolisen och på socialkontoret, vilket egentligen inte är konstigt. Hedersrelaterad brottslighet hör ju inte till vardagen i en kommun som Kiruna.
Det visar emellertid hur angeläget det är att fortsätta tala, informera och utbilda om hederskulturen även i Norrbotten.
Hedersförtrycket är en realitet och måste tas på allvar – överallt. Det finns alltför många familjer och individer som odlar värderingar som inte har något som helst existensberättigande i Sverige.
2019 införde polisen en särskild hedersmarkering i sina utredningssystem. Under de två första åren anmäldes över 4 500 hedersbrott! Det är en förfärlig siffra.