Den 15 juli 2020 knivmördades Reza Hosseini brutalt på en buss i Kiruna. Obducenten hittade 99 sårskador på offrets kropp varav ett flertal av dessa var direkt dödande.
Relativt kort tid in i utredningen berättade kammaråklagare Lindha Strömberg för Norr Media att hon ansåg att det låg ett hedersmotiv bakom det bestialiska mordet.
Pappan Jawad Ahmadi påstod, utan belägg, att hans hustru varit otrogen med offret. Pappans villfarelse hade han också itutat sina två söner. Jawad Ahmadi menade att hustruns otrohet gjorde att familjens heder hade drabbats.
I domen bedömer både tingsrätten och hovrätten att det funnits ett hedersmotiv för brottet.
Tingsrätten har redogjort för hedersbegreppets innebörd i bestämmelsens mening och gjort bedömningen att ett motiv för brottet har varit att bevara en persons eller familjs heder. Hovrätten delar denna bedömning på de skäl tingsrätten anfört. Det står följaktligen klart att pappan och hans två söner har befunnit sig i en hedersrelaterad kontext i deras konflikt med Reza Hosseini.
Jawad Ahmadi dömdes till livstids fängelse och hans söner till ungdomstjänst.
Den 8 oktober 2021, dömdes två män, 20 och 35 år gamla. Den yngre mannen dömdes i tingsrätten för förberedelse till mord till fyra års fängelse och den äldre mannen dömdes för anstiftan till förberedelse till mord till fem års fängelse, han friades i hovrätten.
Upprinnelsen var att 35-åringens hustru varit otrogen och att hon då måste dö eftersom familjens heder var befläckad. Uppdraget att döda hustrun gick till kvinnans två bröder som då bodde i centrala Luleå.
Kammaråklagare Rickard Finnberg tryckte mycket på hedersfrågan i målet.
– Det handlar om en hederskultur där en viktig del är att återupprätta familjens heder.
Hela pläderingen från åklagaren handlade om hedersmotivet.
– Hon hade, enligt maken, smutsat ner hela familjen, sade Rickard Finnberg och påminde rätten om mordet på Fadime i Uppsala 2002. Där dömdes Fadimes pappa till livstids fängelse för mord, endast för att hans dotter blev kär i fel kille och därmed hade brutit mot familjens hederskoder.
Den 12 november 2021 meddelade förvaltningsrätten i Luleå en dom att tre flickor ska förbjudas att lämna Sverige.
I beslutet skriver förvaltningsrätten att "Det finns flera oroande uppgifter i utredningen som tyder på att det finns risk för att flickorna förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse".
En av flickorna har vid ett tillfälle rest utomlands. Hon har berättat i socialtjänstens utredning att det är hennes mamma som bestämmer vem hon ska gifta sig med.
Flickan är nu tillbaka i Sverige genom Utrikesdepartementets försorg.
Victoria Bäckström, myndighetschef på förvaltningsrätten i Luleå säger generellt, utan att gå in på det aktuella fallet att:
– Komplexa LVU-mål med hedersproblematik har blivit vanligare med åren.
Fler barn förs utomlands av hedersrelaterade skäl – under perioden juni till september 2020 utsattes ett 40-tal barn från Sverige för detta, bedömer Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, enligt Kvällsposten.
Det kan handla om resor som görs inför tvångsgifte, könsstympning eller så kallade uppfostringsresor.