I ett debattinlägg i NSD 26 oktober pekar Sven Holmqvist (S), ordförande för kommunfullmäktige i Jokkmokk, på ett demokratiskt bekymmer och en allvarlig brist i kommunallagen som drabbar många små lands- och glesbygdskommuner.
Det handlar om vad som sker när många ordinarie ledamöter hoppar av, flyttar, dör, blir sjuka eller av andra skäl tvingas lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige under mandatperioden. Då går platsen i kommunfullmäktige följaktligen till en ersättare.
Kommunallagen begränsar emellertid hur många ersättare som det får finnas i fullmäktige – högst hälften av partiets antal ordinarie ledamöter.
I kommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö är detta inget större bekymmer. Där finns gott om både ordinarie ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige.
Till exempel har Stockholms stad 101 fullmäktigeledamöter. Att jämföra med Jokkmokk som har bara 23 platser i fullmäktige.
Det ger inte sällan svårhanterliga konsekvenser i lokalpolitiken. Jokkmokk är ett bra åskådningsexempel.
Socialdemokraterna, som alltjämt är största parti i Jokkmokk, har sex mandat och följaktligen bara tillgång till tre ersättare. För de mindre partierna är antalet ersättare ännu färre.
Det betyder att listan med ersättare ofta töms snabbt i Jokkmokk och andra små fullmäktigeförsamlingar i landet.
Helt riktigt påpekar Sven Holmqvist att det dessutom är svårt att ringa in ersättare med kort varsel. Fritidspolitiker har ofta jobb och familjeliv som gör att det helt enkelt inte är praktiskt möjligt att bara att sticka iväg till ett politiskt möte, hur viktigt det än är.
Följden blir att många stolar gapar tomma när det ska fattas tunga kommunala beslut, vilket blir särskilt märkbart i mindre kommuner som Jokkmokk, Överkalix, Arjeplog, Övertorneå, Dorotea, Vilhelmina och Bjurholm.
Därför vill Sven Holmqvist förändra kommunallagen så att det blir möjligt att kalla in fler ersättare när ordinarie ledamöter inte kan delta eller har lämnat politiken.
"Så långt som partiernas valsedlar ger utrymme till", argumenterar Holmqvist, vilket är ett rimligt krav eftersom även de som står långt ned en valsedel har prövats demokratiskt och i allmänna val.
Det här borde inte heller vara en svårhanterlig eller kontroversiell politisk fråga.
Civilminister Erik Slottner (KD) borde snabbt kunna initiera en förändring som kan samla brett stöd i riksdagen.
Kommunallagen behöver skrivas om så att den tar större hänsyn till förhållandena i landets minsta kommuner.