Socialdemokraterna la ner sina röster när riksdagen röstade om förtroendet för klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i förra veckan.
Det var klokt. Misstroendevapnet är riksdagens skarpaste verktyg och bör användas sparsamt och varsamt.
Sverige fick sin nuvarande regeringsform 1974. Under perioden 1974-2014 (alltså 40 långa år) genomfördes misstroendeomröstningar i riksdagen bara fem gånger. Det hände således i genomsnitt vart åttonde år eller ungefär varannan mandatperiod.
Under den socialdemokratiska regeringsperioden 2014-2022 skedde det emellertid misstroendeomröstningar vid sammanlagt åtta olika tillfällen!
Sverigedemokrater och moderater gjorde det till legio istället för undantag att kräva förtroendeomröstningar om Morgan Johansson och andra statsråd. Inte för att de hade majoritet i riksdagen för en annan politik utan bara för att slänga in grus i regeringsmaskineriet.
Det var föga konstruktivt och knappast i linje med vad grundlagsfäderna tänkte sig i början av 1970-talet.
Därför är det klokt av Socialdemokraterna att agera som de vuxna i rummet och medverka till att misstroendevapnet används återhållsamt.
Givetvis finns många skäl för oppositionen att kritisera den nuvarande klimatpolitiken, liksom den ansvariga ministern.
Högerregeringen saknar en politik för att minska koldioxidutsläppen och motverka klimatförändringarna. Tvärtom har regeringen fattat en rad beslut som verkar i en helt annan riktning. Dit hör bland annat den kraftigt sänkta reduktionsplikten, minskningen av klimatbudgeten och slopandet av elbilspremien.
Men denna undermåliga klimat- och miljöpolitik beror ju på att majoritet av väljarna röstade fram en sådan politik i valet 2022 – inte på personliga tillkortakommanden hos Romina Pourmokhtari.
Därför är det bästa som oppositionen kan göra att fortsätta att peka på bristerna i den nuvarande politiken och visa att det finns bättre alternativ. Att övertyga väljarna om att det behövs en annan inriktning.
Det finns ingen anledning att göra som högerpartierna under perioden 2014-2022. Att begära misstroendevotum i parti och minut.
Dessutom borde Socialdemokraterna väcka en diskussion om att riksdagen ska tillåta bara konstruktiva misstroendeförklaringar.
En majoritet i riksdagen ska så klart kunna tvinga en regering att avgå. Men då måste denna majoritet också kunna bilda en annan regering.
”Renodla parlamentarismens princip. Stärk regeringens ställning. Inför konstruktivt misstroendevotum: Regeringen sitter kvar så länge en ny regering inte kan bildas”, sa Lindbeckskommissionen redan 1992.
32 år senare borde Sverige vara moget för en sådan förändring.