Det är inte bara miljörörelsen som risar högerregeringens beslut att sänka reduktionsplikten och drivmedelsskatterna, samtidigt som den avvecklar klimatbonusen för elbilar. Även fordonsindustrin är kritisk.
Branschorganisationen Mobility Sweden beskriver regeringspolitiken som en "fattigdomsfälla".
Enligt vd:n Mattias Bergman har elektriska fordon en lägre drivmedelskostnad än de med förbränningsmotor, vilket resulterar i en lägre kostnad i längden trots att de är dyrare i inköp.
"Om man tar bort styrmedlet för att köpa elfordon så kommer man låsa fast konsumenterna i äldre produkter med högre kostnader i stället för att hjälpa dem till nya med lägre kostnader", säger han till TT.
Det sker dessutom i ett läge när konjunkturen är på väg nedåt och försäljningen av elbilar redan viker.
Andelen elbilar bedöms minska och landa på 35 procent 2024, från 39 procent 2023, enligt Mobility Sweden.
Det är en utveckling som inte är bra för klimatet men den slår också mot jobben i fordonsindustrin.
Volvo, Scania och andra har ställt in siktet på att koldioxidutsläppen ska minska och att fordonsflottan på sikt ska bli helt fossilfri.
Till exempel har Volvo Cars som mål att vara helt elektrifierat till 2030 och att företaget ska vara klimatneutralt 2040.
I och med regeringens omläggning av trafik- och klimatpolitiken blir det svårare att nå målet. Regeringsbesluten bidrar till att bromsa istället för att understödja den gröna omställningen inom fordonsindustrin.
Anmärkningsvärt är dessutom att det sker i ett läge när en bred riksdagsmajoritet – sju av åtta riksdagspartier – slagit fast att utsläppen från inrikes transporter (exklusive flyget) behöver minska med 70 procent till 2030 jämfört med 2010. Något som även den egna expertmyndigheten påpekar.
"Detta försämrar förutsättningarna att nå de nationella etappmålen på ett betydande vis", konstaterar Naturvårdsverket lakoniskt.
Självfallet kan den gröna omställningen innebära påfrestningar för enskilda hushåll och vissa regioner, vilket gör att det behövs både fördelnings- och regionalpolitiska insatser. Till exempel att det görs lättnader i fordonsskatten eller liknande åtgärder för bilister i glesbygden, där bilen ofta är det enda möjliga och realistiska transportalternativet.
Men det får inte råda någon tvekan om inriktningen. Utsläppen måste minska. Det måste bli fossilfritt – och det behöver ske snabbt.
Rapporterna från FN:s klimatpanel är nämligen entydiga. Det krävs radikala utsläppsminskningar för att rädda planeten.