I torsdagens upplaga kunde NSD berätta hur styrelsen för gruvbolaget LKAB kommer att se ut efter bolagsstämman 27 april.
Tidigare statsministern och socialdemokratiske partiordföranden Göran Persson får förnyat förtroende som styrelseordförande.
Samtidigt kliver två nya ledamöter in i styrelsen: Anders Borg (M), finansminister i alliansregeringen 2006-2014, samt Kerstin Konradsson, som har en bakgrund i bland annat Boliden och SSAB.
Två ledamöter lämnar LKAB:s styrelse: Gunnar Axheim, tidigare chef för Vattenfall Vattenkraft i Luleå, och Ola Salmén, före detta finanschef i Sandvik.
Det är trist att LKAB-styrelsen förlorar Gunnar Axheim, som bor i Norrbotten och är den enda av ledamöterna som har varit stadigt förankrad i regionen. Men det är å andra sidan bra att regeringen inte lyssnat på Sverigedemokraternas krav på Göran Perssons avgång och en helt annan inriktning för det statliga gruvbolaget.
Det kan måhända skapa en del gnissel i samarbetsmaskineriet hos Tidölaget (SD, M, L och KD). Jimmie Åkesson och hans stödtrupper kommer säkert att muttra surt. Men många andra välkomnar att det blir "business as usual" i det statliga gruvbolaget.
Som påpekades på ledarplats i NSD 12 april så är LKAB ett välskött företag som varje år levererar mångmiljardbelopp till statskassan samtidigt som det går i bräschen för att minska koldioxidutsläppen.
Det vore riktigt illa om klimatförnekarna i Sverigedemokraterna fick sätta käppar i hjulet för Hybrit (LKAB:s, Vattenfalls och SSAB:s gemensamma projekt för att utveckla en koldioxidfri stålproduktion).
Anna Borg, Vattenfalls vd, har argumenterat mycket klokt och vältaligt för satsningen på Hybrit, icke minst från rent kommersiell synpunkt.
"Många diskuterar de risker vi tar genom att vara föregångare med Hybrit-projektet. Jag tror faktiskt inte att just det är den stora risken. För mig är det ganska häpnadsväckande att företag fortfarande inte rör sig mot en hållbar affärsmodell. Det är den stora risken inför framtiden", säger hon.
Kort sagt: Framtiden för stål- och gruvindustrin ligger inte i att hålla fast vid gamla produktionsprocesser och föråldrad teknik. Tvärtom är det hållbarhet, innovationer och ständig förnyelse som utgör vägen framåt för svenskt näringsliv.
"Hybrit är ett sätt att både nå klimatmålen och värna konkurrenskraften", som även näringsminister Ebba Busch (KD) helt riktigt framhöll i en NSD-intervju 11 januari.