Korkat utspel om LKAB

Göran Persson gör ett bra jobb som styrelseordförande för den statliga gruvjätten.

Tobias Andersson (SD), 26, ordförande i riksdagens näringsutskott, vill kicka Göran Persson som styrelseordförande för LKAB, skrota Hybrit och ha en helt annan inriktning för det statliga gruvbolaget.

Tobias Andersson (SD), 26, ordförande i riksdagens näringsutskott, vill kicka Göran Persson som styrelseordförande för LKAB, skrota Hybrit och ha en helt annan inriktning för det statliga gruvbolaget.

Foto: Caisa Rasmussen,TT/Tommy Lundqvist, NSD

Ledare2023-04-12 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I samband med bolagsstämman 2017 fick statliga gruvjätten LKAB en ny styrelseordförande. 

Tidigare statsministern Göran Persson fick förtroendet att stå i spetsen för anrika och framgångsrika Luossavaara-Kiirunavaara Aktiebolag. 

Han tog över ordförandeklubben efter Sten Jakobsson, som innehaft ordförandeposten i tre år.

"Vi fann att Göran Persson passade den kravprofil vi har satt upp för det här uppdraget. Han har en bred erfarenhet som är relevant, för det är ett komplext uppdrag. LKAB är inte vilket statligt bolag som helst utan en väldigt viktig del av den statliga bolagsportföljen. Han har erfarenhet av att leda komplexa organisationer, av att fatta beslut och förstår också samhällskopplingen till verksamheten på ett väldigt bra sätt", sa dåvarande näringsministern Mikael Damberg (S) i en NSD-intervju.

Persson fick ansvaret för ett i grund och botten välskött bolag – och under hans ordförandeskap har LKAB fortsatt att leverera och utvecklas, trots några tuffa år med pandemi och oro i världen. 

Aktieutdelningarna till ägaren staten – och därmed till finansieringen av polis, försvar, utbildning och andra offentliga verksamheter – talar sitt tydliga språk. 

2018: 2,8 miljarder kr

2019: 3,2 miljarder kr

2020: 6,1 miljarder kr

2021: 5,8 miljarder kr

2022: 12,4 miljarder kr

2023: 7,5 miljarder kr

Självfallet är det inte bara Perssons och bolagsstyrelsens förtjänst. Men siffrorna speglar att det görs ett bra jobb av samtliga medarbetare – från botten av gruvhålen hela vägen till företagsledningen.

Noterbart är dessutom att tillskotten till statskassan skett samtidigt som LKAB tagit ett stort ansvar för samhällsomvandlingen i Kiruna och Gällivare.

Hittills har bolaget bidragit med 18 miljarder kr i de två kommunerna och i framtidsplaneringen finns ytterligare 10 miljarder kr.

Viktigt är också att LKAB är ett bolag som tänker framåt, modernt och hållbart.

Ett exempel är framtidsprojektet Hybrit som görs i samarbete med energikoncernen Vattenfall och stålbolaget SSAB. Bolagen har slagit alla sina kloka ingenjörshuvuden samman för att minimera koldioxidutsläppen och utveckla mer miljövänliga produktionsprocesser.

Mot den bakgrunden framstår också Sverigedemokraternas gapande om att de vill kicka Göran Persson, skrota Hybrit och ha en annan inriktning för det statliga gruvbolaget bara som korkat.

Ett gruvbolag som vill vara i samklang med sam- och framtiden kan inte förneka klimatkrisen. "För att få bukt med klimatproblemet krävs en omställning av vår industri", som LKAB helt riktigt påpekar i sin hållbarhetsstrategi.

Det är bra för både jobben i Norrbotten och klimatet att LKAB fortsätter att investera för att minska de miljöskadliga utsläppen.