En mörk måndag i Kiruna

Det behövs en generaldebatt om dödsolyckorna på svenska arbetsplatser.

Under måndagen kom det fruktansvärda beskedet att en ung kvinna omkommit efter att under natten blivit överkörd av en dumper vid LKAB:s gruva i Kiruna.

Under måndagen kom det fruktansvärda beskedet att en ung kvinna omkommit efter att under natten blivit överkörd av en dumper vid LKAB:s gruva i Kiruna.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Ledare2023-11-13 10:28
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under måndagen kom det fruktansvärda beskedet att en ung kvinna omkommit efter att under natten blivit överkörd av en dumper vid LKAB:s gruva i Kiruna.

Tankarna går till såväl anhöriga som arbetskamrater. Men nu behövs också en generaldebatt om dödsolyckorna på svenska arbetsplatser.

Under pandemin, när färre utsattes för farorna i arbetslivet, skedde en nedgång av antalet allvarliga arbetsplatsolyckor. 

2019, året före pandemin, dog 46 personer i arbetsplatsolyckor, enligt Arbetsmiljöverket. Men under 2020 och 2021 sjönk dödstalen till 29 respektive 24 personer.

Nu är emellertid siffrorna över antalet döda dessvärre på väg till samma nivåer som före pandemin. 

För 2022 var siffran 49 personer och under årets första tio månader har totalt 47 personer avlidit till följd av arbetsplatsolyckor.

Därför vilar ett tungt ansvar på alla (arbetsgivare, fack, myndigheter, politiker och andra) att ta arbetsmiljöfrågorna på större allvar.

Genom information, säkerhetsåtgärder och kunskap hade händelser med dödlig utgång kunnat undvikas, menar Arbetsmiljöverket. 

Det är ingen tröst för den som förlorat en familjemedlem eller arbetskamrat. Men slutsatsen borde vara klar: Riksdagens nollvision (att ingen ska behöva dö eller skadas allvarligt på jobbet) behöver fyllas med ett konkret innehåll på varenda arbetsplats.

Grunden är alltid arbetsgivarnas lokala engagemang. Det förebyggande arbetsmiljöarbetet på varje arbetsplats, där man identifierar riskerna och åtgärdar dem, är avgörande.

Arbetsmiljölagen är dessutom tydlig om arbetsgivaren måste göra allt som krävs för att förhindra att arbetstagaren utsätts för ohälsa eller olycksfall.

Men det räcker inte att lita till arbetsgivarnas goda vilja. 

Det gäller också att samhället har muskler för att kunna trycka på. Att Arbetsmiljöverket har resurser för att kunna göra inspektioner. Att polis och åklagare har kompetens och verktyg för att kunna utreda arbetsmiljöbrott. Att det finns ordentliga straff och sanktioner mot arbetsgivare som åsidosätter säkerhet och hälsa.

Viktigt är också att de fackliga skyddsombuden har samhällets uppbackning för det arbete som de gör i arbetslivets vardag.

"De dödliga arbetsmiljöolyckorna borde få fler rubriker. De är inte bara tragedier för de enskilda och deras anhöriga som drabbas. Det är en nationell angelägenhet att de som går till jobbet ska kunna lita på att alla möjliga säkerhetsåtgärder är vidtagna för att allvarliga olyckor ska undvikas", skrev Sonia Ericstam, arbetsrättsjurist hos LO-TCO Rättskydd, på NSD:s ledarsida 17 september.

Tyvärr är det ord som behöver upprepas denna mörka novemberdag när ännu en ung människa förlorat livet på en svensk arbetsplats.