"Skolorna i Sverige ska ha fokus på kunskap, inte vinstjakt", markerade Magdalena Andersson (S) i söndagens tal i Almedalen och berättade att regeringen tillsatt en utredning som ska ta fram konkreta förslag på ett förbud mot vinstuttag för friskolor. Vidare aviserade hon att regeringen inom kort kommer att presentera ett förslag om förbud mot nya religiösa friskolor från och med 2024.
Bra. Tiden borde vara mogen för en reformering av det svenska friskolesystemet.
Kritiken mot hur det blivit finns långt in de borgerliga leden. Ett exempel är liberala Expressens ledarsida som länge reagerat mot kommersialiseringen av den svenska skolan.
"Det var ett misstag att släppa in vinstintresset i skolans värld", framhåller Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg.
Dahlberg anser att det är provocerande att borgerligheten låtit det växa fram en oseriös skolmarknad.
"Extremistskolorna är bara de mest iögonfallande avarterna. Det finns också mer vardagliga systembrister, som att lärarbehörigheten är lägre i friskolorna liksom att betygssättningen är för generös", noterar hon.
Hittills har dock denna kritik inte fått något genomslag i de borgerliga riksdagsgrupperna. I början av juni motsatte sig istället en riksdagsmajoritet besående av M, SD, KD, L och C regeringens förslag om att differentiera skolpengen för att undvika dagens överkompensation av friskolorna.
Som den statliga utredaren Björn Åstrand visat har de kommunala skolorna större än åtaganden än friskolorna – till exempel för nyanlända, nyinflyttade och när elevkullarna varierar av andra skäl. Därför är det rimligt att de kommunala skolorna har en något högre ersättning än privatskolorna.
Men även denna blygsamma förändring avvisades av högern, vilket innebär att de stora privata skolkoncernerna (Academedia, Engelska Skolan, Thorengruppen och Kunskapsskolan) kan fortsätta att göra vinster på skattebetalarnas bekostnad och kompenseras för ett ansvar som de inte har.
Det är skräp att en riksdagsmajoritet inte kan enas ens kring den typen av åtgärder.
Det borde faktiskt vara en politisk självklarhet att den svenska skolan ska vara en bildningsinstitution – inte en marknadsplats. Det borde vara hög tid att kasta ut månglarna ur templet.
Men tyvärr ... Numera tycks det vara viktigare för borgarna att gynna de privata skolkoncernerna än att se till att skattepengarna används för att höja kvaliteten i den svenska skolan.
Därför finns det sannerligen skäl för Magdalena Andersson och Socialdemokraterna att göra skolpolitiken till en stor valfråga. Om det ska bli någon förändring så behövs det fler S-mandat i riksdagen.