Om allt hade gått som planerat skulle vinter-SM i Luleå och Boden ha pågått för fullt just. Men covid-19 kraschade något som garanterat hade det varit en fantastisk idrottsfest.
Det räcker med att studera succén under vinter-SM-veckan i Piteå 2016. Människor vallfärdade till Lindbäcks stadion och LF Arena för att se skidåkerskan Charlotte Kalla, curlinglaget Niklas Edin, taekwondostjärnan Elin Johansson och andra atleter.
Det var glada dagar för hotell, restauranger och andra lokala näringsidkare som upplevde besökandeströmmarna.
Samtidigt fick Piteå som ort stor uppmärksamhet i hela Sverige. Piteå kommun beräknar att SM-veckan 2016 resulterade i 3 000 artiklar och cirka 60 timmar tv- och webbsändningar. Många fick se de vackra vintermiljöerna i norr.
Det säger något om betydelsen av den här typen av idrottsevenemang.
De genererar inte bara glädje och gemenskap, utan också inkomster för det lokala näringslivet.
Inför SM-veckan hade idrottsrörelsen i Norrbotten laddat hårt för att bjuda upp länets politiker till dans.
Kommun-, region- och riksdagspolitiker var inbjudna till en träff för att diskutera idrottens roll i samhället. Men mötet blev inställt, i likhet med många andra arrangemang under coronakrisen.
Det finns dock all anledning att återkomma till diskussionen när eländet är över. Som jag konstaterade i en ledare 3 mars är idrotten – på samma sätt som kollektivavtalen och välfärdspolitiken – en viktig del av folkhemsbygget. Den skapar både sociala och ekonomiska mervärden.
Bland annat vill idrottsrörelsen i Norrbotten få till stånd en regional evenemangsstrategi – ett krav som rimligen borde kunna få politisk uppbackning. Idrotten är en fin katalysator för att utveckla besöksnäringen.
Dan Persson, som arbetar med kommersiell utveckling av idrott, har skrivit intressant om ämnet i webbtidningen Idrottens Affärer. Han pekar på att det finns en enorm potential att utveckla idrottsturismen i hela Sverige.
Icke minst borde det gälla i ett län som Norrbotten som rymmer många livaktiga idrottsföreningar, engagerade ledare och fina anläggningar. Det finns dessutom redan goda exempel i form av KPN Grand Prix i Luleå, Piteå Summer Games och Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.
På nationell nivå finns strategier för att locka fler internationella evenemang och stora tävlingar till Sverige.
Det är hög tid för en liknande evenemangsstrategi även på regional nivå.
Det kan vara ett sätt att hjälpa, stärka och utveckla besöksnäringen efter coronakrisen.