Vid kommunstyrelsens möte i Luleå 13 februari väckte Centerpartiet ett så kallat nämndsinitiativ om att skyndsamt utreda förutsättningarna att erbjuda SFI (svenskundervisning för invandrare) för ukrainska flyktingar.
"Jag tycker det är lite märkligt att flyktingar från Ukraina inte har rätt till SFI, trots att det har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. De faller litegrann mellan stolarna", sa Arne Nykänen (C).
"Det är jätteviktigt att de som kommer från Ukraina får svenskundervisning så att de kommer ut i arbetslivet", underströk Carola Lidén (C).
Det är kloka synpunkter och det finns inga skäl för Luleå kommun att tveka. Kriget i Ukraina kommer av allt att döma att pågå mycket länge – och då är det även rimligt att de människor som nu har en fristad i Sverige ges mål och mening i sin tillvaro.
Det är inte bra för flyktingarna att förpassas in i långvarig sysslolöshet och en passiviserande tillvaro. Det är bättre att de får lära sig svenska, göra praktik och ges möjlighet att bli anställningsbara för de jobb som faktiskt finns – icke minst i Norrbotten.
På det sättet resonerar också många kommuner just nu. Omkring 40 kommuner väljer att ge SFI till ukrainska flyktingar, trots att kommunerna inte får några statliga pengar för det. Till dessa kommuner hör bland annat Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Kiruna, Jokkmokk, Pajala och Gällivare.
"Vi ser det som en integrationsfördel för oss om vi får ukrainare med på banan. Det är en förhållandevis liten investering och det är inte bara för deras skull utan det är även för vår skull. En win-win-situation för båda parter", säger till exempel Johan Lund (S), ordförande för arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Boden, i en NSD-intervju.
Kort sagt: Det är även en chans att få folk till äldreomsorgen och andra samhällssektorer som bokstavligen skriker efter arbetskraft.
Det är givetvis en fördel om staten kan bidra för att kunna ge ukrainska flyktingar tillgång till SFI. Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) har även antytt att den nya regeringen kan vara på väg att ompröva sitt tidigare nej och att han vill ha "någon form" av svenskaundervisning för ukrainare.
Men statens kvarnar mal långsamt – och det brådskar med insatser. Därför behöver Luleå och andra kommuner agera så snabbt det bara går.
Efter en svenskakurs och en kort yrkesintroduktion skulle många även kunna utföra enklare arbetsuppgifter inom vård och omsorg – till exempel städning, diskning och lagerhantering.
Fler skulle få ett meningsfullt jobb, arbetskamrater och en lön som det går att leva på, samtidigt som det skulle lätta på arbetsbördan för befintlig personal.