Läkarprofilen: Ge ukrainarna chans att lära sig svenska

Har du flytt från Ukraina och hamnat i Boden har du fått chansen att börja din SFI-utbildning. Har du däremot placerats i Luleå har du inte samma rätt. Nu höjs röster för att Luleå ska göra som Boden.

Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby sjukhus, är engagerad i flyktingfrågan i Luleå sedan många år. Han är kritisk till att kommunen inte ger ukrainare rätt till SFI på det sätt som Boden har beslutat att göra.

Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby sjukhus, är engagerad i flyktingfrågan i Luleå sedan många år. Han är kritisk till att kommunen inte ger ukrainare rätt till SFI på det sätt som Boden har beslutat att göra.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2023-02-13 16:45

I fredags rapporterade Sverige radio resultatet av en rundfrågning som visade att 39 av Sveriges kommuner erbjuder SFI (Svenska för invandrare) åt ukrainska flyktingar. I Norrbotten gällde det Arjeplog, Arvidsjaur och Boden.

Kommunerna har i dagsläget ingen skyldighet att erbjuda SFI eller annan vuxenutbildning åt de ukrainska flyktingarna som omfattas av EU:s massflyktsdirektiv, men ett tiotal av kommunerna hade fått hjälp med finansieringen i form av ett stöd från EU.

Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby sjukhus, har länge engagerat sig i de flyktingar som kommer till Luleå. Sedan det började komma flyktingar från Ukraina har han bland annat startat två Facebookgrupper för ukrainare och norrbottningar som vill stötta. Han har också kommit i kontakt med flera ukrainska flyktingar som gärna vill börja sin svenskundervisning på SFI, men inte får det.

Han sneglar på grannkommunen Boden som hjälper ukrainska flyktingar både med SFI-undervisning och att få jobb.

– Det är väldigt starkt arbetat av Bodens kommun. I Luleå är man hänvisad till frivilliga språkkaféer och undervisning i studieförbundens regi. 

Vad är det för nackdelar med det?
– SFI är en väl strukturerad verksamhet med läroplan och lärare som är utbildade i svenska som andraspråk, så det är en mycket, mycket stor skillnad.

Han tycker det är svagt.

– Luleå kommun tog framgångsrikt hand om de ensamkommande ungdomarna och fick därmed in mycket arbetskraft till vård och omsorg. Nu borde vi borde även visa framfötterna när det gäller de ukrainska flyktingarna. Här finns ju folk med hög utbildning som skulle kunna gå in i många viktiga jobb i den gröna omställningen framöver, om de bara fick hjälp att komma över språkbarriärerna.

Arne Nykänen och Carola Lidén från Centerpartiet i Luleå lämnade på måndagen in ett nämndsinitiativ till kommunstyrelsen med förslag om att skyndsamt utreda förutsättningarna att erbjuda SFI för ukrainska flyktingar.

– Jag tycker det är lite märkligt att flyktingar från Ukraina inte har rätt till SFI, trots att det har fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. De faller litegrann mellan stolarna, säger Arne Nykänen.

– Det är jätteviktigt när vi har det här behovet av arbetskraft att de som kommer från Ukraina får svenskundervisning så att de kommer ut i arbetslivet. Får de inte det kan det hända att de flyttar till andra kommuner, så det är en möjlighet både för dem och för Luleå, säger Carola Lidén.

Kommunalrådet Carina Sammeli (S) kan inte svara på varför Luleå inte kommit lika långt som Boden i frågan, men tycker det verkar som ett bra initiativ Centerpartiet kommer med.

– Vi har ju brist på arbetskraft och svenska är en av nycklarna. Vi klubbar in nämndsinitiativet i eftermiddag och sedan får vi se om vi ska göra det eller inte. 

Johan Lund (S) är ordförande i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden i Boden som tagit beslutet att erbjuda ukrainarna SFI.

– Vi ser det som en integrationsfördel för oss om vi får ukrainare med på banan. Det är en förhållandevis liten investering och det är inte bara för deras skull utan det är även för vår skull. En win-win-situation för båda parter.

Nämnden finansierar det inom ramen för befintlig budget och med hjälp av ett EU-stöd. 

– Vi har andra vuxenutbildningar som vi inte har kunnat fylla, så vi hade redan pengarna.

Massflyktdirektivet

Ukrainska medborgare som har flytt från kriget omfattas av EU:s Massflyktsdirektiv.

Syftet med massflyktsdirektivet är att avlasta asylsystemet. 

Barn och ungdomar som är här på massflyktsdirektivet har samma rätt till skolgång som asylsökande barn och ungdomar och kommunen får statliga pengar det.

Vuxna har däremot inte rätt till SFI och inte heller till utbildning inom Komvux. Reglerna är likadana som för andra asylsökande som ännu inte har fått permanent uppehållstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!