Under våren kommer S-regeringen att lägga 182 skrivelser och propositioner på riksdagens bord.
Ett av de områden som sticker ut är skolpolitiken. Utbildningsminister Anna Ekström och skolminister Lina Axelsson Kihlblom har på gång en rad skarpa förslag.
Nyligen presenterade de ett antal initiativ för att höja kvaliteten och statusen för yrkesutbildningarna. Dessutom är det på väg ett batteri med åtgärder för att hantera bristerna och orättvisorna i friskolesystemet.
I förra veckan kom ett förslag för att minska överkompensationen till friskolorna.
Socialdemokraterna är inte ensamma om att vara kritiska och kräva förändringar i ersättningssystemen. Under de senaste åren har även en rad borgerliga debattörer varnat för marknadiseringen och kommersialiseringen av skolväsendet.
"Elevernas bästa är viktigare än skolkoncernernas", framhåller Barometern (M).
"Det är hög tid att plocka av friskolorna en del av de stötande privilegier som de har", manar Expressen (ob lib).
"Det nuvarande systemet måste reformeras", skriver Dagens Nyheter (ob lib).
"Att värna om ett system som endast ger valfrihet till ett litet antal föräldrar och barn är varken liberalt eller eftersträvansvärt", anser en grupp centerpartister.
”Nu sysslar friskolorna med ’cream skimming’, och det är oerhört svårt att kombinera ansträngningar för en likvärdig skola med ett vinstintresse ... Konkurrens och vinstintresse är oförenligt med en strävan efter att öka kvaliteten på helheten och öka likvärdigheten", säger Robert Wenglén (M), kommunalråd i Lomma, i Hallandsposten.
Regeringens förslag ligger helt i linje med denna kritik. De syftar inte till att rasera friskolesystemet eller det fria skolvalet, utan till att minska den växande ojämlikheten i skolan.
Inriktningen är att stärka skolan som en gemensam bildningsinstitution som upprätthåller samhällets demokratiska värdegrund och ger alla barn de kunskaper och förmågor som de behöver i livet.
Därför går det inte att ha kö- och ersättningssystem som bidrar till att förstärka segregationen och de sociala klyftorna. Då går inte skattebetalarnas pengar och skolresurserna dit de behövs bäst.
"Det omöjliggör skolans kompensatoriska uppdrag", som moderaten i Lomma helt riktigt konstaterar.
Dessvärre verkar inte hans partivänner i riksdagshuset på Helgeandsholmen ha lyssnat och tagit till sig kritiken från fotfolket. Istället väljer de att blåsa till strid mot S-regeringens ganska blygsamma reformering av friskolesystemet.
Det är riktigt illa. Även högern borde se behovet av förändringar, medge att allt i deras friskolereform inte blev bra och medverka till att ta bort avarterna.