Under onsdagen fick Nazuk Turdieva uppleva tillvaron som vinnare av "Sveriges mästerkock". Firarlunch med Bonniers förlag i Stockholm, signering av nya kokboken och massor av möten. Under torsdagen väntar tv-soffa och massor av intervjuer.
– Jag ska inte dricka så mycket, jag ska kliva upp tidigt till "Nyhetsmorgon" (skratt). Jag har sagt åt mig själv att jag får ta det lugnt, säger hon efter finalvinsten.
Finalfesten genomfördes hemma hos Caroline Freyschuss i Sundbyberg, tillsammans med övriga deltagare.
– Det är en stor grej för mig, det är ett erkännande att jag har lyckats. Alla som har sökt har lyckats, eftersom de har vågat söka – det är många som är duktiga på att laga mat men vågar inte söka. Det är läskigt att bli bedömd, säger Nazuk Turdieva.
Finalen av "Sveriges mästerkock" blev en uppvisning i mathantverk. Både Fanny Andersson Werngren och Bodens Turdieva hyllades stort för alla sina tre rätter och i efter hand var 29-åringen väldigt nöjd med sin insats. Tror hon. Det är svaga minnen från finalen, ett rus av lycka, stress och press.
– Jag vet att jag var dödsnervös och visste inte var jag skulle ta vägen, jag kan tänka mig känslan men jag minns inte den exakt (skratt). Det är häftigt, en obeskrivlig känsla när de säger ens namn. Att mamma, storasyster och brorsan var där gjorde det till en extra fin stund.
Tillsammans med familjemedlemmarna vann hon "Bäst i köket" i slutet av 2021.
Men som tävlande i TV4:s matlagningsprogram har det breda genomslaget varit större. Nazuk Turdieva blir igenkänd i Stockholm och har fått massor av kärlek på socia medier. Ingen har skrivit något negativt – Nazuk vet för hon läser allt.
– "Sveriges mästerkock" är som en helt ny nivå med uppmärksamhet. Folk kommer fram och ropar: "Bra jobbat Nazuk, vi ska kolla på dig". Jag blir obekväm när man inte är van vid det (skratt), det är konstigt. Det känns som att folk kollar hela tiden och är jättegulliga med mig.
Segern innebär att Nazuk Turdieva får ge ut sin andra kokbok på drygt ett år, men det blir inte barnboken som hon sålde in i tv-programmet. På grund av tidsbrist hann inte illustrationerna skapas.
– Det har aldrig varit min dröm att släppa kokböcker, men att ha fått göra det är ett privilegium eftersom jag vet att det är så många som vill göra det. Att hålla den i handen och veta att det är mina recept som jag har kämpat med och som är exakt som jag vill ha det är häftigt. Att dessutom ha två böcker är en härlig känsla (skratt). Nu vill jag jättegärna göra fler – speciellt eftersom jag har en tydlig idé som jag vill släppa.
Förra året var bodensaren på gång att öppna egen restaurang i Boden men har bestämt sig för att testa sina vingar först.
– Jag är öppen för alla förslag. Jag kan tänkta mig att jobba extra i kök på restaurang och testa på yrket – jag har bara låtsasjobbat tidigare, så jag vet inte vad jag gillar riktigt.
För många tidigare vinnare har livet förändrats drastiskt efter medverkan i tv och Nazuk Turdieva är beslutsam att ta tillvara på möjligheterna som dyker upp. Hon lägger ner mycket tid på sitt Instagram-konto och nu väntar blogg och videos på Alltommat.
– Från och med juni kommer jag jobba heltid med det här, jag har sagt upp mig från mitt jobb – det är lite läskigt (skratt).
Vill du göra mer tv?
– Ja, absolut. Jag tycker att det är superkul. Men när kameran är på får jag en personlighet som inte är jag i verkligheten, jag blir stel och lite pinne i röven – i verkligheten är jag helt annorlunda. Jag vill visa min riktiga sida, min spralliga, glada och knäppa sida.
De finaste krogarna finns i storstäderna, har du funderat på flytta?
– Ja, efter att jag kom hem från inspelningarna sa jag: "Nu flyttar vi, vi ska till Stockholm"! Men ju mer tiden har gått desto mindre säker är jag på att vi måste flytta och jag vet inte hur mycket jobb jag kommer ha i Stockholm framöver. Så vi chillade lite grann och avvaktar vilken typ av erbjudanden jag kan få.
– Norrbotten växer och speciellt Boden, det behövs mycket här också. Jag vet inte om jag vill öppna något här och nu, men om alla ska flytta till storstäderna för att det är där allt finns kommer aldrig något utvecklas här uppe. Jag älskar Norrbotten och är uppvuxen här, jag tycker att man ska kunna göra något där man är.
I sommar ska hon gifta sig med fästmannen Tobias Persson i Sörbyn, det blir vigsel på bryggan och fest på logen för de närmaste 50 personerna.
– Då har jag bjudit hela mästerkocksgänget, det verkar som att de flesta kommer – det blir jättehärligt.
Och maten ..?
– Det blir tyvärr inte jag. Mamma tyckte att vi skulle laga maten, men jag tror inte jag springer runt i min bröllopsklänning och brassar käk (skratt).