1993 tog Steven Spielberg med oss till Jurassic Park första gången. Den kittlande känslan av att uppleva livs levande dinosaurier bakom glasrutor fick mitt lilla barnhjärta att jobba frenetiskt även efter sluttexterna rullat, via samlaralbum och leksaksdinos.
Fyra filmer senare lever fortfarande de utrotade djuren och jakten på publikens plånböcker är intensivare än någonsin. Men det är inte särskilt spännande längre, vi har sett dinosaurier förr och det är filmskaparna medvetna om – efter fyra rullar har vi blivit kompisar med alla jättedjur och ingen är längre rädd.
FLER RECENSIONER: "Värsta jag upplevt i biomörkret"
I "Fallen kingdom" är det först ett vulkanutbrott som agerar hot, i samma sekund som Jurassic World förgjorts visar det sig att det är människorna – så klart – som är den stora boven.
Den enda riktigt obehagliga dinosaurien – Indoraptorn – har dessutom skapats av människorna själva. "Framtidens varelse skapad av bitar från det förflutna", säger de om vidundret – men hade egentligen kunnat vara en beskrivning av filmserien själv.
Precis som DNA från dinosaurier hittades i blodet hos en mygga har filmskaparna hittat DNA från en uråldrig succé inkapslad i VHS och lyft fram det i dagens ljus.
Det påminner om en Indoraptor, våldsammare och svårare att tycka om än originalet.
FLER RECENSIONER: "Större skurk än gruvjättarna själva"
Trots allt lär formatet fungera tillräckligt bra för att fylla biosalongerna, publiken vet vad de kan förvänta sig och två timmar går fort när du hela tiden jagas.
Det är väldigt mycket som sker i sista sekunden. Karaktärerna kommer undan just när dinosaurien ska bita, hoppar upp på stegar i samma sekund som käftar slås igen, dörrar öppnas och stängs i exakt rätt hundradel för att kliva livhanken. Oj. Oj.
Det är möjligtvis spännande en gång, men när var och varannan dödskamp överlevs precis när det ser som jävligast ut är det ganska lätt att räkna ut slutet.
Passande nog är det pengarna som styr i filmen, mänsklighetens girighet sätter de söta små (nåja) dinosaurierna i livsfarliga situationer och förblindade av sedlar agerar filmens bad guys därefter.
Det känns som att filmskaparna vill berätta för oss hur dollartecken förintar samhället samtidigt som Hollywood, genom att skapa ytterligare en franchiserulle, ger utvecklingen ännu mer gas.
25 år på jordens yta är inte länge i ett omvärldsperspektiv. Men det får vara nog – dags att utrota "Jurassic World" på riktigt.