Det har hänt en del sedan sist.
Förra gången Tommy Johansson pratade med lokaltidningarna i Norrbotten var han ute på sin första turné med Sabaton och fick hjälp av mamma att ta hand om posten i Boden.
Sex år senare han publikfavorit i ett av landets mest omtalade band, hans Youtube-kanal följs av 100 000 personer över hela världen och Bodenbandet Majestica har blivit värmlandsbaserat. Själv bor gitarristen numera i Stockholm.
– Det har ändrats ganska mycket, då var man ny. Man vågade inte ta för sig och visste inte var saker var, jag frågade nästan om det var okej att ta vatten ur kylen. Sådant pågick ganska länge. När jag gick med i bandet var det var lite: "Här är nya killen – okej, tja – sedan fortsatte de prata med varandra". Man fick jobba lite för att komma in i en fruktansvärt stark gemenskap, jag var inte utanför men de hade sin jargong och sin gemenskap, berättar 35-åringen.
I fredags släppte Sabaton EP och bland låtarna fanns "The first soldier", den första låten Tommy Johansson skrivit musiken till själv. På fredag inleder bandet sin andra del av "Den stora Sverigeturnén" med 20 nya spelningar och från och med april väntar Europa.
– Nu känns det hur bra som helst, jag är en i gänget och får bidra med musik. Det tar ett tag innan man är bekväm nog att komma med egna idéer. Det var någon gång under 2018, på turné, när vi diskuterade vilka låtar vi skulle spela och jag hade ett förslag. Då sa alla att det var bra. "Bra där Tommy". Då kände jag att jag kanske är en i gänget ändå, minns gitarristen.
– Man måste ta för sig på scenen också. Jag har alltid haft en grej på scenen som går ut på att jag kör igång en låt som Jocke (Brodén, sångare) inte tycker om. Ibland blir det att vi kör den och ibland blir det värsta grejen när han säger något dumt åt mig och tvingar mig att köra en låt jag inte kan. Sådant är inte inrepat även om folk tror det.
Dagarna innan avresan mot Övertorneå är bråda för bodensaren. Youtube-kanalen, som skapades för att ge bandet ReinXeed en plattform för 15 år sedan, har vuxit rejält sedan Tommy Johansson började lägga ut covers under hans coronakarantän förra året.
– Jag såg att: Shit det bara ramlar in prenumeranter. Som mest blev det 4 000 nya på en dag. Då kände jag att det kanske var något, så jag började mer, berättar han.
Musikern uppmärksammades redan 2011 genom att göra coverlåtar på "Swedish hitz goes metal" och en del av låtarna som gjordes på den tiden har fått liv på nytt. I skrivande stund har kanalen 100 000 följare.
– Det har blivit som ett extrajobb, ibland har jag känt lite stress över att hinna med. Inför Sverigeturnén behöver jag ha sju videos klara och det har tagit lite tid. Det är lite tråkigt att ha musik som jobb tar det lite skada på hobbydelen, det är inte lika kul att ha det som jobb. Än så länge är det roligt men det blir stressigt med allt.
2023 började stormigt för Sabaton redan innan spelandet dragit igång. Efter att bandet tilldelades föreningen Vetenskap och Folkbildnings pris som årets folkbildare väcktes en debatt kring en kontroversiell spelning som de genomförde på Krimhalvön 2015 (innan Tommy Johansson gick med i bandet).
– Det är tråkigt när man blandar in politik med musik, jag är bara där för att spela hårdrock – den politiska delen är inte på mitt bord. Ibland kan jag tycka att man tar saker och ting på för stort allvar. Vi är ett hårdrocksband som sjunger om militärhistoria, vi är inte ute efter någonting, säger Johansson.
En intervju med basisten Pär Sundström från 2016, där han sa att Krim var ockuperat före 2014, gjorde att priset var på väg att dras tillbaka.
– Ska det behöva påverka vad som händer med bandet nu? Det är väldigt tråkigt. Men det är skönt att vi fick behålla priset och jag hoppas att folk förstår att vi inte tar någon sida i det vi sjunger om eller det vi gör. Vi försöker inkludera alla i allting. När folk tänker tysk krigshistoria tänker många på nazisterna, men det finns också mycket som varit bra. När vi sjunger om Tyskland sjunger vi om någon snubbe som skapat något där, sedan sjunger vi om Asien och andra platser i Europa. Vi försöker inkludera länder och världsdelar och event. Det handlar inte om att ta någon sida, det handlar om att sjunga om militärhistoria. Vi brinner väldigt mycket för historia och det passar väldigt bra till musiken. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att de funderade på att ta tillbaka priset, jag kan inte säga att jag förstår dem – men jag är väldigt glad att de inte tar bort det.
Men det är inte första gången bandet kritiseras. Texterna som berättar om krig och slagfält har kallats för våldsromantik och rasism.
Förstår ni att ni ger er ut på minerad mark genom texterna?
– Ja. Vi gjorde "Defence of Moscow", som är jättebra och mångas favoritlåt. Men sedan utbröt kriget mellan Ryssland och Ukraina och vi fick stryka den. Det är trist men förståeligt. Vi kan inte sjunga om hur Ryssland försvarar sig i krig när de invaderar ett land just nu. Då får vi skippa den låten, säger Tommy Johansson.
Drygt en vecka efter att ryska trupper gått in i Ukraina släppte Sabaton skivan "The war to end all wars".
– Det blev ju kaos. Det var jättemånga som undrade om det inte var dålig tajming. Men det är väl snarare så att det är dålig tajming att börja kriga. Det känns som att folk tror att vi utnyttjar världssituationen för egen vinning, det är bara dumt att tro det. Det är fler än en som frågat om skivan handlar om Ukraina-situationen men den har varit färdiginspelad i ett år innan den släpptes. Många tycker att det är dumt att vi släpper en skiva som handlar om krig men det vi gör har inget att göra med vad som händer i resten av världen.
– Det är klart. Vi släpper en skiva som heter "Kriget som avslutar alla krig" och så pågår det ett riktigt krig, det är kanske inte jättepassande med tanke på att många lider. Men vi berättar bara en historia om vad som hände för 110 år sedan.
Tycker du att Sabaton har oförtjänt dåligt rykte?
– Ja, i över tio år har folk sagt att vi är nationalsocialister, nazister och rasister bara för att vi sjöng om Sverige på ett gulblått album ("Carolus Rex"). Han (Karl XII) gjorde bra saker och dåliga saker, som alla kungar, och de fick för sig att vi var nazister. Folk gjorde efterforskningar och såg att Joakim Brodén sjöng i ett nazistrockband i Sverige 1989 – då var han nio år gammal, jag tror inte det ...
Sabaton är kända för att ha en trogen – och stor – publik. Bland en miljon följare på sociala medier och utsålda konserter över hela världen har den resliga bodensaren med det långa håret blivit en publikfavorit.
Håller du med?
– Ja, men lite så känner jag faktiskt. Att jag skojar till det och spelar en låt som publiken vill ha när sångaren inte vill det spelar ju in. Sedan har jag fått sjunga mycket också, det är kul att få visa att jag kan sjunga också. Det har nog bidragit till att jag har blivit så omtyckt, säger Johansson.
Under förra året hann Sabaton både med en Sverige-och en USA-turné, till våren väntar mer Sverige och ett tjugotal datum i Eurpoa. Utomlands är publiken aggressivare och bjuder på crowdsurfing och moshpits. Där är också bandet mer avslappnat.
– Det är alltid annorlunda att spela inför en svensk publik, bara att prata på svenska blir annorlunda. Det känns mer naturligt att prata engelska med fans och på scenen, svenska känns så naket och avslöjande, säger 35-åringen och utvecklar:
– På engelska kan man säga vissa saker som känns coola att säga men på svenska känns det fjantigt. Att säga: "Alright, are you ready – let's go" känna bättre än: "Okej, är ni beredda – då kör vi" – så kan man inte säga om man inte är programledare för ett barnprogram.
På fredag startar turnén i Övertorneås sporthall och kvällen efter uppträder Sabaton i Arena Arctica i Kiruna. För Tommy Johansson och Chris Rörland, från Tjautjas (Gällivare), blir det speciellt att spela i Norrbotten.
Hur är publiken i Norrbotten?
– Den är ganska högljudd, publiken i Norrbotten är bra. När vi var i Luleå senast var det en grym publik, jag tror att Övertorneå och Kiruna kommer bli grymt, säger Tommy Johansson.