Amerikanen som sjunger om Stadspuben i Luleå

Han kommer från Nashville till Norrbotten med färsk Luleålåt. "Vi har inget ord för vemod på engelska", säger Gabriel Kelley.

Gabriel Kelley är bland annat känd från "Jills veranda", på fredag uppträder han i Luleå med en färsk singel som skrivits i staden.

Gabriel Kelley är bland annat känd från "Jills veranda", på fredag uppträder han i Luleå med en färsk singel som skrivits i staden.

Foto: Pressbild

Musik2023-10-10 20:20

Gabriel Kelley bor i Nashville och växte upp i Athens, Georgia, men som 16-åring utbytesstudent bodde han ett år i Göteborg och har sedan dess återvänt till Sverige, kroppsligt och själsligt. Singersongwritern må placeras i americanafacket men hans senaste singel sitter i den svenska folksjälen. I fredags släppte han en egen version av Ted Ströms "Vintersaga" och veckan efter besöker han Luleå, staden där låten skrevs.

– Wow, det hade jag ingen aning om. Det är vackert. Det betyder att jag måste sjunga den i Luleå (skratt) – det är jättefint, säger han på klanderfri svenska. 

Vad gör då att en amerikan, vars enda upplevelse av Norrbotten är Dansklacken på Dosan 2016, sjunger om bion i Pajala och Stadspuben i Luleå? 

Svaret är enkelt och mörkt. 

– När jag var här förra vintern var jag ganska nere, mitt förhållande var väldigt upp och ner, det var första gången jag kände "vemods-grejen". Det var lite mörkare och svårare. Vi har inget ord för vemod på engelska, säger han.

Gabriel Kelley berättar att han grät första gången han hörde Jerry Williams version av "Vintersaga". När förhållandet med den svenska flickvännen sprack i vintras kom han att tänka på låten igen och strax innan avresan till Sverige spelade han in låten.

– Jag har aldrig tänkt skriva på svenska och var lite rädd för det, men när jag hörde låten förstod jag att jag behövde köra den. Jag har inget annat sätt att uttrycka mina känslor på. Jag vet att det inte alls är perfekt (skratt), jag har skitmycket brytning, fucking dialekt och sjunger fel en massa men hoppas att känslan kommer fram ändå.

Under två veckor åker han över hela Sverige och spelar med en "konstig känsla". Kontrasterna från högljudda kvällar i Nashvilles honkeytonkbarer är påtagliga.

– Jantelagsgrejen här kommer nog från något bra i grunden men jag har väldigt svårt att hålla med om. Varje gång jag kommer hit glömmer jag att alla är så tysta hela tiden, alla står still under konserterna. Det är svårt att veta om de tycker om musiken (skratt).

På fredag står artisten, som blivit känd från "JIlls veranda", på scenen i Kulturens hus lounge.

– Den här turnén är viktig för mig, det finns mycket jag vill säga på scenen och vill uttrycka. Nu är det också kallt och mörkt under vintern, dynamiken som finns i Sverige finns också i mig, säger han.

Det sägs att vemodet är som störst i norra Sverige

– Det ser jag fram emot.

Gabriel Kelley har svårt med den svenska jantelagen och tycker att det känns konstigt när publiken är tyst.
Gabriel Kelley har svårt med den svenska jantelagen och tycker att det känns konstigt när publiken är tyst.
Karta: Kulturens hus Luleå
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!