Den 14–16 juli genomförs Putte i parken, Luleå hamnfestivals efterträdare, och besökarna kommer känna igen sig till stora delar. Men samtidigt väntar en del förändringar. Bland annat står det klart att Bluestältet, som arrangerats av Svartöns blues, inte finns med i planen av ekonomiska skäl.
– Det är ju lite av en institution under festivalsommaren, men Svartöns blues hittar säkert andra vägar att göra något. Vi får försöka göra något annat kul för festivalbesökarna som lockar. Men det är tråkigt så klart, säger Robin Lindquist.
Lindquist, som tidigare jobbat åt Hamnfestivalen, har anställts som projektledare på plats i Luleå säger att något nytt bluestält inte kommer skapas utan Svartöns blues. I stället ska en scen med annan inriktning ta plats.
En annan nyhet är att arrangören Putte i parken själva står för all servering av alkohol på området, vilket gör att lokala krögare inte har möjlighet att skapa egna restaurangtält.
– Vi sköter våra egna serveringar, det är en stor skillnad mot tidigare. På så sätt får vi mer kontroll och en intäktskälla. Där ligger osäkerheten, hur mycket ger festivalen tillbaka till arrangören?
Kommer det göra lokala krögare besvikna?
– Förhoppningsvis kommer alla vara nöjda och glada. En av anledningarna till att göra den på stan är för att dra ut folk på stan, man vill att hela stan ska leva upp. Då vill man inte att någon ska vara besviken.
Men krasst tar ni deras gäster?
– Samtidigt kanske vi lockar in tiotusentals människor extra in till stan, det brukar vara ganska fullt på uteserveringarna och köer till krogarna. Jag har inte hört någon som är negativ i näringslivet
Lokala aktörer får nöja sig med matvagnar och enklare försäljning längst hamnområdet, på Storgatan kommer ingen aktivitet att ske. Förhoppningen är att kunna samla festivalen kring Strand-parkeringen och där kommer stora scenen placeras med ryggen mot Strand-huset.
– Vi ska försöka göra scenerna till mer av mötesplatser under hela festivalen, så att publikytorna framför scenerna inte gapar tomt. Man ska kunna sitta och äta och dricka och se scenerna från flera håll, det blir ett lyft. Tidigare har alla gått till stora scenen när någon uppträder och sedan går man därifrån och det blir det tomt, säger Robin Lindquist.