Festivalklassikern Bluestältet hotat i nya formatet

Bluestältet har överlevt både Luleåkalaset och Hamnfestivalen, men till sommarens stadsfest är den populära scenen i farozonen.

Bluestältet har funnits med sedan Luleåkalasets start 2004. Nu behöver arrangörerna hitta finasiering för att kunna fortsätta även i sommar.

Bluestältet har funnits med sedan Luleåkalasets start 2004. Nu behöver arrangörerna hitta finasiering för att kunna fortsätta även i sommar.

Foto: Sofia Wellborg

Nöje2022-03-02 20:07

Förra veckan berättade vi att den nya stadsfestivalen, Putte i parken, ska genomföras i Luleå den 14–16 juli. Då nämnde arrangören Patrik Ekman att den strama budgeten skapar problem för bland annat Bluestältet.

– Vi tittar på möjligheten att fortsätta med Bluestältet. När vi var uppe 2020 och pratade med en massa människor insåg vi att det är en trevlig och gemytlig grej vi inte vill göra oss av med. Problemet är att finansiera den, men diskussioner pågår, sa Ekman då.

Nu utvecklar Svartöns Blues ordförande Anders Wedin resonemanget kring tältets framtid. 

– Tanken var att inträdet skulle finansiera våra bokningar plus kanske teknik, men vi bestämde oss rätt tidigt för att vi inte vill ha ett separat inträde, säger han.

undefined
Alan Haynes är en av artisterna som besökt Bluestältet, här på Luleåkalaset 2009.

Tidigare år har kommunen betalat för tält, teknik och en budget för artistbokning. Svartöns blues vill därför att Wermland festival, som arrangerar Putte i parken, har samma överenskommelse. För att kunna finansiera scenen har arrangörerna föreslagit entréavgift för Bluestältet. 

– Vi har aldrig haft något separat inträde till Bluestältet, oavsett om det varit betalfestival eller gratisfestival. Vi vill gärna att det ska vara så, men då blir det så klart en kostnad för Putte i parken. De har fått ett budgetförslag och tittar på det, säger Anders Wedin.

undefined
Anders Wedin, ordförande för Svartöns blues, hoppas att Putte i parkens arrangörer kan finansiera Bluestältet.

Bluestältet i Svartöns blues regi har varit ett återkommande populärt inslag på Luleås sommarfestivaler och har funnits med sedan starten på Luleåkalaset 2004. Nu behöver arrangörerna hitta en finansiering för att scenen ska leva vidare.

Enligt Svartöns blues ligger bollen nu hos Wermland festival efter att ha fått ett kostnadsförslag för teknik, scen och artister.

– Deras tanke är att man säljer biljetter till Bluestältet, men om man köper en biljett är det inte säkert du tar dig in igen. Och det gillar inte folk. Vi vill inte att det ska vara så, vill man gå in ska man komma in i mån av plats. Då ska man inte ha betalat, det känns lite konstigt för oss, säger Wedin.

Tror du folk skulle reagera negativt på inträdesavgift? 

– Det är så vi tänker.

Är det uteslutet att ta inträde?

– Jo, så känner vi nu. Absolut. Om vi kan ta in 300 personer i tältet kan man tänka sig att vi kan sälja 300 biljetter, men det blir inte samma sak. Då blir det lite Kitteltältet, att man betalar in sig och stannar där. Tanken med en festival är att man rör på sig, säger Anders Wedin.

undefined
Bluestältet har funnits med sedan Luleåkalasets start 2004. Nu behöver arrangörerna hitta finasiering för att kunna fortsätta även i sommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!