Från Tiktok till biblioteket - Så kan ungas läslust främjas

Lustfyllt, kravlöst och med en igenkänningsfaktor – så främjas ungas läslust från Tiktok till biblioteket. ”Det måste finnas en kontext där man ser att det är roligt och givande att läsa”, säger Sanna Barsk, barn- och ungdomsbibliotekarie.

Lotta Johansson, digital läsfrämjare i Övertorneå och Haparanda, har tagit Tiktok till bibliotekshyllan. "Här finns böcker som trendar i appen".

Lotta Johansson, digital läsfrämjare i Övertorneå och Haparanda, har tagit Tiktok till bibliotekshyllan. "Här finns böcker som trendar i appen".

Foto: Privat

Kultur och Nöje2024-04-23 16:00

Tisdag 23 april infaller Världsbokdagen som är instiftad av Unesco 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Vi har tidigare i veckan rapporterat om att läskunnigheten bland unga har minskat. Sanna Barsk jobbar som barn- och ungdomsbibliotekarie på Kiruna stadsbibliotek och menar att minskningen inte beror på att ungdomarna var "bättre förr". Hon upplever att även vuxna läser allt mindre. 

– Det är ett helt samhällsperspektiv, man måste se andra läsa och föra in litteraturen som samtalsämne i fler sammanhang, säger hon. 

– Det finns så himla mycket som konkurrerar om ungdomarnas uppmärksamhet idag, vi måste anpassa litteraturen därefter. 

Lotta Johansson, läsfrämjare i Övertorneå och Haparanda kommun, tror samma sak. 

– Vi måste se till vad som relevant för dem och utifrån det fånga deras intresse för litteraturen. 

Hon jobbar bland annat med att göra så kallade ”booktoks”, rörligt innehåll på sociala medie-plattformen Tiktok där man tipsar om böcker. 

– Det är som en helt egen, viral bokvärld där det finns något för alla, säger Lotta Johansson och berättar vidare:

– Jag kollar vilka ljud som trendar och generellt vad som är populärt hos unga innan jag gör min booktok, på så sätt rör jag mig i samma rum som dem.

Förutom att finnas i samma kanaler som ungdomar är det viktigt att skapa sammanhang som unga kan relatera till, menar hon. Bland annat har Övertorneå kommun inspirerats av andra kommuner och startat en ”epa-bokklubb” där man läser böcker som handlar om epa-kultur och ungdomsliv. 

– Epa är väldigt populärt här uppe, de kan känna igen sig i berättelserna för att det påminner om deras egen vardag.

– Det handlar om att så ett frö i deras läsning för att visa dem att de kan.

Även i Kiruna ser de en trend där många unga vill läsa böcker som utspelar sig nära deras egen miljö. Kirunabördiga Ann-Helén Laestadius ungdomsböcker har i legat i topp "år efter år", berättar Sanna Barsk. 

– Jag tror det handlar så mycket om igenkänning, att kunna identifiera sig i litteraturen. Det betyder så mycket att få läsa om det som utspelar sig här, säger hon.

Varför är det viktigt att främja läsning?

 – Via litteraturen får man en chans att upptäcka andra världar och hur andra har det, men också få igenkänning. Man kan få sina känslor, tankar och erfarenheter speglade av någon annan, så man inte behöver känna sig ensam, udda eller konstig – man kan vidga sina vyer på ett sätt som väldigt få andra saker får en att göra, avslutar Sanna Barsk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!