Utredningarna tar alldeles för lång tid

Nordkalks anläggning i Luleå

Nordkalks anläggning i Luleå

Foto: Bengt-Åke Persson

Krönika2014-02-14 07:20
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nordkalk, Likskär, LKAB och SSAB...

De senaste åren har Norrbotten drabbats av mycket svåra arbetsplatsolyckor – flera med dödlig utgång.

Men trots allvaret vore det en överdrift att påstå att det här är högprioriterade fall för polis och åklagare.

Flera utredningar går så långsamt att de riskerar att tvingas läggas ned.

Det är faktiskt både ett hån och en skandal.

För över tre år sedan kom en kvinna upp på NSD. Hon bar på tjocka pärmar under armen och det föll på min lott att lyssna på hennes historia.

Hennes son och före detta man hade dött i en olycka i gruvan i Malmberget. En vajer hade släppt och de hade rasat över hundra meter ner mot en säker död.

Ylva Reinesund, som kvinnan heter, brann då för att slåss: för vetskap om vad som gick fel, för att ansvariga skulle ställas till svars och för att liknande olyckor inte skulle kunna hända igen.

– Jag tycker det är viktigt att någon ställs till svars. Det får inte bli så att LKAB blir en gud. Ibland får jag känslan av att det är så, sa hon.

I veckan skrev jag om hennes fall igen. Över 1 000 dagar hade gått sedan sist. Men några svar har hon ännu inte fått. Utredningen pågår fortfarande och det börjar brådska. Om ett drygt år är fallet nämligen preskriberat.

Ylva har nu JO-anmält utredningen. Hon befarar nämligen att ingenting kommer att hända innan preskriptionstiden hinner gå ut, vilket sker om ett drygt år. JO har dessutom beslutat sig för att granska fallet.

Det vore en sak om detta tragiska fall hade varit unikt. Men så är det inte. Snarare tvärtom.

Varje vecka dör någon på sin arbetsplats i Sverige. Arbetsmiljöbrott utreds av miljöåklagare. Dessa finns på särskilda enheter vilket innebär att de fall som sker i Norrbotten utreds från Östersund. Vem som helst förstår att det knappast är optimalt ur någon synvinkel

Den åklagare som är ansvarig för just denna utredning och som har JO-anmälts av Reinesund heter Stig Andersson. Stig Andersson ansvarar även för en annan viktig utredning med anknytning till Norrbotten: den katastrofala Nordkalkolyckan då Gustaf Seppelin Solli brännskadades svårt och hans arbetskamrat Johan Löfroth avled.

Den olyckan skedde i november 2011. Men även den utredningen pågår fortfarande och även där är det högst osäkert om det över huvud taget blir något åtal.

Andersson själv tror att det blir åtal i båda fallen detta år. Vi får avvakta och se.

Och hur länge det tar att utreda den hemska olyckan då Tord Öberg och Torgny Bergdahl dränktes i tjära på SSAB i oktober i fjol kan vi bara spekulera i.

Den dödsolycka på arbetsplats som jag på rak arm kommer ihåg som faktiskt ledde till både åtal och fällande dom var den då Patrik Lundmark dog på Likskär av en högspänningsledning.

Efter tre år och två månader slog domstolen fast att Vattenfall bar ansvaret.

Jag tror de flesta kan enas om att dessa utredningar tar alldeles för lång tid och att det innebär ett onödigt lidande, inte minst för anhöriga.

Frågan är varför och svaret varierar beroende på vem man frågar.

Den JO-anmälde åklagaren hävdar att antalet åklagare är för få. Han säger att utredningarna blir omfattande då det ofta handlar om många inblandade personer och flera inblandade företag i flera led.

Men Ylva Reinesunds advokat Bengt Gustavsson är oerhört kritisk till hur dessa utredningar sköts och hävdar att rättsväsendet behandlar storföretagen med silkesvantar.

– Hade man behandlat alla misstänkta för brott med dödlig utgång på samma sätt hade man inte fått tag på några brottslingar.

Kanske har båda rätt. Och som jag ser det finns det bara två lösningar på problemet: ökade resurser till utredningarna eller förlängd preskriptionstid.

Att eventuella brott med dödlig utgång inte hinner utredas i Sverige är ohållbart.

Gladis

Just nu består en stor del av min fritid av att plöja mig igenom andra säsongen av House of cards på Netflix. Maktspelet går vidare, insatserna höjs och faror lurar snart överallt. En TV-serie som slår det mesta och som är som gjord för Kevin Spacey. Rekommenderas varmt.

Suris

Läser att regeringen vill höja skatten på tobak – igen. Om jag inte missminner mig kostade en dosa snus på OK 25 kronor när Reindfeldt blev statsminister. Nu är briset det dubbla. Och dyrare ska det alltså bli. Det är vi snusare som bygger landet.

Livsfarlig FB-trend

Grupptryck och viljan att haka på en tillfällig trend är mänskliga egenskaper som håller igång många industrier.

Ibland kan dessa egenskaper vara rent farliga.

Den senaste tiden har en riktig idiotgrej spridit sig som en löpeld på Facebook. Om jag förstått det rätt går det ut på följande:

Du ska filma när du på kort tid sveper en öl. Du postar filmen och taggar tre vänner. Dessa måste göra samma sak – annars blir de skyldiga den som lagt ut filmen en back öl.

Lika svårt som jag har att se det roliga i detta, lika lätt har jag att förstå vilka följderna riskerar att bli.

Nu läser jag om dödsfall i England, där leken spårat ut.

En dog efter att ha svept två stora glas gin, en annan 30 snapsar starksprit på två minuter.

Leken har även ”utvecklats” till att personer dricker blod, avföring eller tar knark.

Till alla unga människor vill jag bara säga:

Våga vägra den här idiotin.

Gågata av Smedjegatan

Läste med behållning Peter Lundgrens dokument om Smedjegatan i Luleå i gårdagens NSD.

Är det verkligen någon som i dag vill öppna den gatan för biltrafik igen?

Min övertygelse är att den gatan på sikt måste bli, åtminstone delvis, ett promenadstråk – precis som Storgatan. Framför allt om man har ambitioner att få snurr på Södra hamn.

Det är Smedjegatan som binder ihop hamnarna och Luleå skulle vinna mycket på om det vandrande folket svängde både höger och vänster från Storgatan.

Exakt hur detta skulle kunna lösas överlåter jag dock med varm hand åt sådana som behärskar statsplanering.