Omställningen får inte förstöra vår livsmiljö

"Tillgången till fossilfritt producerad elektricitet är och förblir en helt avgörande framtidsfråga" skriver naturskyddaren Lars Andersson i en replik på Olov Abrahamssons text på ledarsidan den 10 juni 2024.

Insändare2024-06-24 04:09
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så fascinerande, Olov Abrahamsson återkommer som gästskribent på ledarsidan i NSD 10 juni 2024, och medan vi förut ofta haft meningsskiljaktigheter, så håller jag denna gång med honom helt och hållet: Tillgången till fossilfritt producerad elektricitet är och förblir en helt avgörande framtidsfråga för den gröna nyindustrialiseringen i norra Sverige. 

Energibehovet för de största satsningarna utbyggda ligger på ca 100 TWh. Elproduktionen i regionen ligger nu på 29 TWh. Vindprojektet i Markbygden ska fullt utbyggt med 1100 vindkraftverk ge 11 – 12 TWh. Lilla Danmark har mer än 6000 vindkraftverk. Men en stor del av elen kan komma från solenergi, och energilagring behöver byggas ut. Batterianläggningar, vätgaslager och pumpkraftverk i redan utbyggda vattenmagasin med mera möjliggör energilagring när det slutat blåsa och solen är nere.   

Skälet till att vi behöver ställa om är att vi är inne i en klimatkris. Människans samhälle har aldrig i historien hotats av en så accelererande global uppvärmning. All fossilbaserad industriproduktion måste avvecklas. En grön omställning är nödvändig, och vi har ett ansvar att bidra med vad vi kan efter våra förutsättningar, här och nu i varje region. Kommunledningar som säger direkt nej till vindkraft håller inte. 

Men om omställningen ska vara grön, så får den inte förstöra ekosystem och vår framtida livsmiljö. Därför måste platserna för vindkraftverk väljas med respekt för de planetära gränserna, omsorg om naturvärden och naturbaserade näringar. Annars är det ingen grön omställning, utan en grå fastlåsning.