Med förvåning läste jag miljöpartisternas debattartikel i NSD den 2 april. Där jämställer man samisk kultur med bedrivande av renskötsel och menar att ett gruvbygge i Kallak inte bara är ett hot för några renägare utan också ett hot mot hela den samiska kulturen.
Detta är ett slag i ansiktet på alla de samer som inte äger renar (vilka gäller flertalet av dem), men som på ett otal andra sätt arbetar för att bevara den samiska kulturen. En same kan vara en tandsköterska som själv har sytt sin kolt och hon bär den med stolthet så fort tillfälle ges. Eller en same som arbetar som lastbilschaufför, men på fritiden slöjdar vackra knivar. Listan kan göras oändlig och alla dessa ”fritidssamer”, tillsammans med de samer som på heltid sysslar med slöjd, teater, konst och musik, gör att den samiska kulturen nog kommer att överleva, även om det blir en gruva i Kallak.
Renskötseln är viktig för samerna och det är naturligtvis en stor nackdel för berörda samebyar om det blir en gruva i Kallak. Men alla inom rennäringen vet att det absolut största hotet mot renskötseln är de globala klimatförändringarna. Man tycker ju att Miljöpartiet borde ha kännedom om detta, men det verkar inte oroa dem.
Det är i nuläget ingen som vet om en gruva kommer att medföra några större förändringar för Jokkmokks kommun, men det är lätt att förstå att man där griper efter varje halmstrå, som kan få den nuvarande nedåtgående spiralen att vända. Befolkningen minskar och blir allt äldre för varje år och det blir därför svårare och svårare att ge invånarna den samhällsservice man kan kräva. I byarna utanför tätorten är denna utveckling ännu mer markant. Detta är problem som alla små kommuner kämpar med och för politikerna i Miljöpartiet kan det knappast vara en nyhet.
Man kan inte låta bli att undra om Miljöpartiets artikel i själva verket är ett försök att förbättra opinionssiffrorna inför det kommande valet.
Klimatförändringar största hotet mot renskötseln
Klimatförändingar är ett större hot mot renskötseln än en gruva i Kallak, menar signaturen Pensionär i Sápmi.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.