Socialdemokraterna har återigen svikit samerna

Regeringen trampar på miljön och naturen – och på samernas rättigheter. Det anser en rad framträdande miljöpartister.

Vägen till det planerade gruvområdet i Kallak.

Vägen till det planerade gruvområdet i Kallak.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Debatt2022-04-02 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I förra veckan tog regeringen det kontroversiella beslutet att bevilja Beowulf Minings ansökan om att öppna en gruva i Gállok. På pressträffen lyste kultur- och demokratiministern och klimat- och miljöministern symboliskt nog med sin frånvaro. Regeringen valde ett företags kortsiktiga vinstintressen framför samers rättigheter, naturen och miljön. 

I söndags avslöjade DN uppgifter om partiskhet, jäv och mutor. Miljöpartiet har därför KU-anmält näringsministern och kommer dessutom kalla honom till näringsutskottet. Vi förväntar oss att regeringen ger en bra förklaring till det som påstås ha inträffat.

Alldeles oavsett avslöjandena har kritiken mot gruvbeslutet varit massiv. Låt oss berätta varför.

* Regeringen trampar återigen på samernas rättigheter.

Sverige har en lång och skamfylld historia av kolonial politik mot urfolket samerna. Listan kan göras lång - rasbiologi, skallmätningar och tvångsförflyttningar. Assimileringspolitik. Bristande åtgärder för att säkerställa att samisk kultur och språk över huvud taget överlever.

Samers rättigheter skyddas av Sveriges grundlag och internationella konventioner. Sverige har till exempel en skyldighet att tillgodose samernas rätt att behålla och utveckla sin kultur. Den nya gruvan kommer skära Jåhkågasska sameby i två delar, vilket innebär att renarna inte kommer att kunna ströva eller flyttas mellan samebyns olika betesområden. Möjligheterna att fortsätta bedriva renskötsel och behålla samisk kultur förstörs. 

* Regeringen trampar återigen på miljön och naturen.

Gruvor orsakar ofta allvarliga miljöproblem, såsom stora avfallsmängder som innehåller tungmetaller. I Gállok finns flera sjöar och vattendrag. Fisk i sjön Ráddnávrre och i nedströms liggande sjöar riskerar att bli otjänlig för matfiske. Även dricksvattnet riskerar att påverkas allvarligt.

Regeringen påstår att marken ska återställas så att den åter kan användas för rennäring igen. Det finns dock inga möjligheter att återställa marken efter gruvdrift, endast efterbehandling är möjligt. 

*Argumenten om den gröna omställningen håller inte.

En gruva i Gállok har mycket lite med klimatomställning att göra. Järnmalm är ingen innovationskritisk metall som behövs för till exempel batterier. År 2020 stod Sverige redan för 93 procent av all järnmalm som produceras inom EU. Bolaget LKAB har dessutom nyligen hittat järnmalmsfynd som förlänger deras gruvverksamhet.

*Argumenten om att gruvan skapar jobb håller inte.

Den planerade gruvans livslängd beräknas till cirka 14 år. Gruvan skulle därför inte erbjuda långsiktiga lösningar för arbetstillfällen. Istället för att att låsa in glesbygder i ett beroende av utomstående bolags exploatering måste invånare ges förutsättningar att själva forma lokalsamhället, utveckla besöksnäringen och det lokala företagandet.

* Listan med villkor är en klen tröst.

Att regeringen ställer upp villkor som Beowulf mining ska uppfylla förhindrar inte det oundvikliga faktum att gruvan kommer att få oåterkalleliga konsekvenser för djur, natur och människor.

Miljöpartiet är inte emot gruvor i sig, men en gruva i just Gállok är synnerligen olämpligt. När dammet har lagt sig handlar frågan om människor. Vuxna och äldre samer, som genom livet upplevt förtrycket, ser nu hur historien upprepar sig. Samiska barn och unga ser hur sin framtid, sina valmöjligheter försvinner. Om detta säger regeringen inget.

Vi miljöpartister kommer aldrig stå tysta och se på när samers rättigheter, naturen och miljön kränks.