Diskriminering av våra gamla!


"Många av våra gamla, sköra vårdtagare vårdas inom kommunens vård och omsorg", skriver insändarskribenten.

"Många av våra gamla, sköra vårdtagare vårdas inom kommunens vård och omsorg", skriver insändarskribenten.

Foto: Johanna Sandgren

Insändare2024-08-07 13:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots Region Norrbottens  direktiv i den senaste strategiska planen  ” genom att stärka primärvården och öka samarbetet mellan primärvård, specialistsjukvård och kommunal hälso- och sjukvård ska alla norrbottningar få tillgång till högkvalitativ vård nära sitt hem” så finns det höga tjänstemän som likt läkaren Moa Bjerner (chef för division länssjukvård 1) som vill något annat. 

Bjerner uttalar sig i NSD 18 juni och säger angående kaoset på akutmottagningen vid Sunderby sjukhus med för få slutenvårdsplatser och den reducerade bemanningen ”en annan faktor som påverkar är att många patienter kommer till akuten med vårdbehov som inte faller inom ramen för akutens uppdrag. Det är äldre patienter som är den vanliga patienten och där är akutmottagningen ingen bra plats för man har behov av omvårdnad och näring som är svåra att tillgodose. Det är inte akutens uppdrag att tillgodose det och då blir det problematiskt”.

För vem blir det problematiskt, Bjerner? Jo, mestadels för den gamle! 

Bjerner uppmanar dock att man fortsätter söka vård när man är akut sjuk, men det verkar inte gälla våra gamla, många multisjuka. Vad inrymmer ordet ”omvårdnad” i  Bjerners värld? 

Många av våra gamla, sköra vårdtagare vårdas inom kommunens vård och omsorg, många vårdas även inom regionens närsjukvård men när inte deras resurser räcker till tvingas många vårdtagare från våra olika boenden men även från deras egna hem komma in till akutmottagningen. 

De har ofta livshotande diagnoser förutom ”näring” som Bjerner benämner deras situation! 

Dessa diagnoser kan vara akut hjärtsvikt, hjärtinfarkt, urinvägsinfektion som utvecklats till en svårare njurbäckeninfektion, sepsis (blodförgiftning) som ger en allvarlig allmänpåverkan på alla övriga organ, njurstensanfall som måste kuperas med  potenta läkemedel. Allt detta förutom alla benbrott på lårben och höft. 

Att sedan påstå att denna patientgrupp inte äger den oinskränkta rätten att få sina problem bedömda och vb tillgodosedda på våra medborgares skattefinansierade och allmänna sjukvård via  sjukvårdens akutmottagning är inget annat än diskriminering! 

Vad har vi för patientföreningar i länet som inte vågar träda fram och kräva en rättvis och mänsklig behandling av sina medlemmar? Har de inte betalt medlemsavgiften eller vad handlar det om? Maria Stenberg (fd regionråd, S) har vid ett tidigare uttalande i regionfullmäktige uttalat samma typ av ståndpunkt ”de gamla har ingen plats på regionens slutenvårdsplatser”. 

Hoppas vi äro fler som visar empati för våra sköra medmänniskor och samtidigt är beredd att kraftigt visa avsky för dylika ställningstaganden från våra politiker och höga tjänstemän med feta förmåner.

Svar direkt

Syftet med uttalandet var att specifikt lyfta behovet för äldre och sköra patienter i behov av sjukhusvård att snabbt få tillgång till vårdplats på sjukhuset. Vi ser en särskild ökning av patientsäkerhetsrisker just för äldre och sköra patienter som vid vårdplatsbrist får vänta på akutmottagningen många timmar. 

Jag beklagar djupt om mitt uttalande tolkats på annat sätt.

Bästa hälsningar

Moa Bjerner, divisionschef länssjukvård 1, Region Norrbotten