Under tisdagen meddelade H2GS sin anmälan till Energimarknadsinspektionen sedan stålbolaget nekats tilldelning av 500 MW effekt i Luleåområdet. Bolaget menade att de har ett ingånget reservationsavtal med Vattenfall Eldistribution som borde gjort att effekten tillföll dem. Vattenfall menar å sin sida att de gjort en bedömning utifrån de nya principer de antagit som ska ligga i linje med Svenska Kraftnäts vägledning.
– För det första måste man sätta in det här i sitt sammanhang, det här var ungefär 500 MW som utgör en sextondel av de drygt 8000 MW i Norrbottens kustland som är identifierad behovsefterfrågan, säger Sara Andersson, kommunikationschef på Vattenfall Eldistribution.
Hon säger att de som elnätsföretag har ett jättestort ansvar att vara möjliggörare för sina kunder i den pågående industriomställningen.
– Det är många kunder som ska fatta modiga beslut om investeringar där effekt är en av många insatsvaror som ska beslutas om. Hela vårt syfte är att stötta våra kunder, säger Andersson.
Därför menar hon att Vattenfall Eldistribution måste ställa höga krav på projekten och på likabehandling.
– Det har vi jobbat stenhård med i branschen. Vi har varit involverade i uppdraget som Svenska Kraftnät fick i juni 2023 där det handlade just om att se över hur tilldelning ska gå till och framförallt vilken mognadsgrad projekten ska ha.
H2GS säger sig ha säkrat effektbehovet för att nå produktion om 2,5 miljoner ton stål. De 500 MW som det är tal om här skulle vara för att säkra maxproduktion på sikt.
Har mognadsgrad i projekten varit en del i beslutet att inge tilldela effekten?
– Vi har gjort en sammanvägd bedömning som ligger tydligt i linje med det SVK har tagit fram. Vi tycker att vi har fattat ett välbalanserat beslut där det varit transparent i kunddialoger och där det också varit känt länge att det fanns ett behov att tydliggöra tilldelningsprinciperna.
Men det reservationsavtal som H2GS säger sig ha med er, gäller inte det då?
– Där har vi olika uppfattningar helt enkelt. Det kan man säga. Det kommer ju nu att prövas i den här tillsynen. Vi kommenterar aldrig våra kundrelationer men vi anser att vi har efterlevt de här tydliga tilldelningsprinciperna.
Sara Andersson säger också att det är bra att frågan prövas av Energimarknadsinspektionen.
– Vi kommer att medverka till att detta blir en så bra prövning som möjligt och säkerställa att rätt underlag kommer in. Det är bra att man får en prövning i den här rättsliga frågan.
Vattenfall Eldistribution vill i övrigt inte kommentera vem av deras kunder som kan få tilldelningen, det är en fråga för kunderna att tillkännage. Under tisdagen framkom det att SSAB nu fått en tilldelning av effekt som är tillräcklig för att de ska kunna genomföra sin omställning i Luleå. SSAB har i skrivande stund inte angett hur mycket effekt de tilldelats.
– Vi har även lämnat in ansökan om ett nytt miljötillstånd. Det rullar på, sade Martin Lindqvist när SSAB:s bokslut presenterades.
Vid sidan av SSAB och H2GS finns ytterligare ett antal elintensiva industrier som LKAB:s Reemap, Fertiberia, Talga och Uniper som behöver effekt under de kommande åren.