Tvist om effekt – H2 Green Steel anmäler Vattenfall

En tvist om den eftertrådda effekten i Luleåområdet är på väg att blossa upp. H2GS gick på tisdagen ut med att de anmält Vattenfall Eldistribution till Energimarknadsinspektionen.

H2 Green Steel har anmält Vattenfall Eldistribution till Energimarknadsinspektionen efter att Vattenfall inte tilldelat 500 MW effekt som uppkommit genom Svenska Kraftnäts arbete att effektivisera elnätet.

H2 Green Steel har anmält Vattenfall Eldistribution till Energimarknadsinspektionen efter att Vattenfall inte tilldelat 500 MW effekt som uppkommit genom Svenska Kraftnäts arbete att effektivisera elnätet.

Foto: Petra Älvstrand

Luleå2024-01-30 21:50

18 januari fick Vattenfall Eldistribution besked om att de erhöll 500 MW effekt, motsvarande två städer i Uppsalas storlek. Kön till effekt är lång i norr. Vattenfall har fått totalt 2000 MW för Luleåområdet med de 500 inräknade. Den totala kön uppgår till 8000 MW. Men bolaget sade till Framtidsfabriken nyligen att de inte kommenterar vilka som tilldelas effekten. 

Nu står det dock klart vilka som inte tilldelats effekten.

H2 Green Steel har valt att anmäla Vattenfall för att de inte tilldelat stålbolaget den nytillkomna effekten. Vattenfall angav att den skulle tilldelas Svenska Kraftnäts nya vägledning och Vattenfalls egna nyantagna principer, skriver H2GS i ett pressmeddelande. 

Så fort H2GS tog emot beslutet skriftligen, 29 januari valde bolaget att anmäla till Energimarknadsinpektionen. Enligt H2GS har de ett reservationsavtal med Vattenfall Eldistribution som de menar innebär att mer effekt skulle tillfallit dem.

– Vi menar att Vattenfall Eldistributions beslut, samt beslutsprocess, inte är förenliga med ellagen eller allmänna rättsprinciper. Vi anser, så som även Svenska Kraftnät publikt förmedlat, att det finns ett stort allmänintresse i att pröva tilldelningsprocessen för att säkerställa dess förenlighet med lag och allmänna rättsprinciper, säger Ida Westberg, Chefsjurist, H2 Green Steel. 

undefined
H2 Green Steels vd Henrik Henriksson meddelade nyligen att bolaget säkrat finansieringen för att färdigställa stålverket i Boden. Med 75 miljarder kronor i hamn kan produktionen av stål starta 2026 enligt nuvarande plan. Stålbolaget var också tidiga med att säkra ett förhandsbesked om effekt för det omfattande energibehov som finns för tillverkningen. I samband med det tecknades ett avtal om ytterligare effekt med Vattenfall som H2GS nu menar frångåtts.

H2 Green Steel har sedan tidigare fått ett förhandsbesked om effekt som täcker en planerad produktion av 2,5 miljoner ton stål årligen och det här beskedet påverkar inte den tilldelningen. Om H2GS inte skulle tilldelas ytterligare effekt så kan det påverka deras tidplan för att nå maxproduktion på sikt.

I juni 2023 fick Svenska Kraftnät ett uppdrag av regeringen vars syfte var att korta anslutningstiderna till elnätet. Skälet var att elektrifieringen av industrin ansågs försvåras av otydliga regler kring bland annat tilldelning. Utfallet av uppdraget blev att en ny vägledning för anslutning till stamnätet togs fram. Den nya vägledningen ligger sedan till grund för hur elnätsföretagen bygger sina principer om tilldelning. Efterfrågan i Norrbottens kustland och upp till 8000 MW krävs för att tillgodose behoven fram till strax efter 2030, enligt beräkningar från Vattenfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!