Effekt som två Uppsala kan tilldelas Luleåområdet

Svenska Kraftnäts pågående arbete att lösa effektbristen har gett resultat. 500 MW effekt i Luleåområdet har tillkommit till den prognoserade tilldelningen. Men trots detta är elbehovet fortsatt ett stort frågetecken för industrisatsningarna i Norrbotten.

Daniel Gustafsson, avdelningschef för avdelningen Kraftsystem på Svenska kraftnät.

Daniel Gustafsson, avdelningschef för avdelningen Kraftsystem på Svenska kraftnät.

Foto: Privat, Svenska kraftnät

Norrbotten2024-01-26 10:00

Effektbristen är ett av orosmolnen för de pågående industrisatsningarna och därför var det ett glädjebesked när Svenska Kraftnät meddelade att de funnit ytterligare 500 MW effekt i Luleåområdet. På så vis kan Svenska Kraftnät tilldela totalt 3000 MW effekt i etapper med start 2026 fram till att den fulla effekten tas i bruk 2030 i norra Norrland. 

Men effektbehovet är fortsatt stort och Svenska Kraftnät trycker på att tilldelningen faktiskt går till de projekt som är nära att förverkligas.

− Vi står dock inför ett dilemma. Utöver påbörjande och planerade ledningar är det svårt att planera för var vi ska bygga ytterligare ledningar eftersom vi inte vet var den nya elproduktionen placeras, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef Kraftsystem, Svenska Kraftnät i ett pressmeddelande.

Svenska Kraftnät lyfter i samma pressmeddelande vätgaslagring som en dellösning, om inte tillräcklig elproduktion kommer på plats i tid.

− Framöver ser vi att vätgas i större utsträckning behöver produceras där det finns goda förutsättningar för elproduktion. Det är därmed inte givet att i framtiden bygga transmissionsledningar till alla platser där man vill producera vätgas.

Själva fördelningen ut till industrisatsningarna sköts sedan av regionnätsägare som Vattenfall Eldistribution som tilldelats 2000 MW effekt totalt med det senaste beskedet. Tidigare uppstod ett missnöje då H2GS genom tidig planering lagt sig före bland andra SSAB i tilldelningskön. Något som lett till att SSAB inte fick något förhandsbesked och vd Lindqvist gick ut med kritik mot kösystemet.

Om SSAB nu kan andas ut och tilldelas effekt är för tidigt att säga då Vattenfall inte kan kommentera vem som får tilldelning.

– Tilldelningen sker enligt våra köprinciper och vi kommenterar inte vem eller vilka som får tilldelning, säger Cecilia Zetterström, chef Kund & Marknad, Vattenfall Eldistribution AB.

Även om de 500 MW som, enligt Svenska Kraftnät, motsvarar elförbrukningen i två Uppsala är ett välkommet tillskott till industrisatsningarnas elbehov så täcker det inte på långa vägar efterfrågan hos Vattenfall.

– Vi har en kö som omfattar runt 8000 MW gällande Norrlandskusten.

De 2000 MW som Vattenfall därmed har att disponera räcker bara till en fjärdedel av elbehovet.

Svenska Kraftnät har nyligen publicerat uppdaterade principer för tilldelningen och det välkomnas av Vattenfall. Bland annat så tillkommer möjligheten att kräva etappindelning och faktiskt nyttjande av effekten, vid sidan av grundregeln köplats.

Hur skulle etappindelning kunna se ut?

– Om all efterfrågad effekt inte kan tas i anspråk inom 12-18 månader efter anslutning behöver projekten etappindelas, säger Zetterström.

Vilka krav ställs på användning av effekt i paritet med tilldelning? Är det fullt skalbart eller stegvis, hur skulle det se ut?

– Paritet tillämpas vid varje tilldelning av effekt till slutkund. Behöver projektet etappindelas kommer paritetskravet ställas för varje etapp.

Vattenfall lyfter även möjligheten att göra en tidigare analys av projektets mognadsgrad när tilldelning ska bedömas, men går inte i på detalj i vad energianalysen kan innehålla.

– Energianalyser ligger till grund för mognadsbedömningen och kommer att utvecklas under projektets gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!