Hertsön allt hetare – hus köps upp för att hyras ut

Utländskt intresse och Hertsön blir allt hetare. Mäklaren Marcus Johansson ser flera tecken på att industrins omställning får Luleås bostadsmarknad att lyfta.

Mäklaren Marcus Johansson ser flera tecken på att den gröna omställningen har börjat påverka Luleås bostadsmarknad.

Mäklaren Marcus Johansson ser flera tecken på att den gröna omställningen har börjat påverka Luleås bostadsmarknad.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2024-09-16 00:01

– Vi har många kunder i dag som har väntat med att byta bostad men nu börjar agera. Vilket genererar i att vi ser att det kommer vara en stor omsättning på bostäder under hösten. Vi har också börjat se en effekt av den gröna omställningen då det är fler köpare från andra län och länder som ska börja arbeta på industrierna, säger Marcus Johansson, som jobbar på Svensk fastighetsförmedling.

Han nämner bland annat en utländsk familj som flyttat till Luleå med anledning av Stegras, tidigare H2 Green Steels stålverksbygge i Boden.

– De köpte ett hus på Hällbacken. Även om vi inte gjort jättemånga affärer ännu så är det rent allmänt fler familjer utifrån som är i farten och visar intresse för bostäder. Det är helt klart ett trendbrott, säger Marcus Johansson.

Nya siffror från Svensk mäklarstatistik visar att bostadspriserna sakta är på väg uppåt i Luleå efter en längre svacka. De senaste tre månaderna har priserna på villor stigit med 1,1 procent och priserna på bostadsrätter med 2,7 procent.

Ett annat tecken på att nya industriplaner inom den gröna omställningen satt fart på marknaden är att Hertsön blir allt hetare, uppger Marcus Johansson.

Batteriaktören Talga och den spanska konstgödseljätten Fertiberia hör till de stora projekt som ska etablera sig på Hertsöfältet. Närheten till bostäderna är en fördel på många sätt.

undefined
Talga bygger en batterianodfabrik på Hertsöfältet. Så här ska den se ut.
undefined
Första spadtaget för Talgas fabrik togs för ett år sedan. Från vänster Martin Philips, Melissa Roberts, Carina Sammeli, Lotta Finstorp, Mark Thompson och Johan Pehrson.

– Det vi ser är att många hus säljs till personer som är ute efter att hyra ut dem som arbetarbostäder. Jag har haft flera stycken, och jag vet flera liknande affärer som gjorts av andra mäklare, säger Marcus Johansson.

Fenomenet har funnits ett längre tag i Malmfälten, och även hunnit till Skellefteå och Boden. Luleå kommun säger sig dock vilja undvika en liknande utveckling.

– Helst ser man ju att det är privatpersoner som avser att bo där som köper. Oavsett så märker man att industriplanerna påverkar. Folk är mer aktiva redan nu och det är fler objekt ute än det varit på sistone, säger Marcus Johansson.

undefined
Närheten till Hertsöfältet gör Hertsöns villor till allt hetare objekt.

Att Hertsöborna kan räkna med att få allt bättre betalt för sina bostäder är han ganska säker på.

– Det byggs skola och badhus, och husen ligger nära marken där industrierna ska byggas. Dessutom ligger husen bra i prisbild. Man får mycket boyta för pengarna. Vill man hyra ut är det lättare att få det att gå runt.

Hur mycket kan priserna på Hertsön gå upp?

– Det är svårt att säga. Men helt klart bör de stiga mer än snittet, även om det så klart kan vara lokala skillnader, säger Marcus Johansson.

undefined
"Ett försiktigt ökande intresse och ännu mer att hämta kommande år", säger Marie Östling, mäklare, om bostadsmarknadens koppling till industriplanerna.

Marie Östling, mäklare vid byrån Bjurfors, ser också tecken på att marknaden tagit fart med anledning av industriplanerna.

– Det är väl inte som att någon hällt ut hela hinken, men ett försiktigt ökande intresse kan man skönja. Vi tror dock att det finns ännu mer att hämta kommande år. Generellt har det lossnat lite efter sommaren, även om det fortfarande finns objekt som är svårsålda. Det gäller dock främst mindre lägenheter, säger hon.

Åsa Kandel bor med sin man på Viltstråket på Hertsö Lund, med cykelavstånd till Hertsöfältet. De följer utvecklingen noga.

undefined
Åsa Kandel, boende på Hertsön, följer utvecklingen noga. " I och med den gröna omställningen och alla planer så hoppas vi kunna få lite mer för huset", säger hon.

– Vi hade hit en mäklare i våras men vi bestämde oss för att avvakta ett tag. Vi har inte riktigt hittat den lägenhet vi vill ha ännu. Vi vill inte hyra ut, utan i så fall blir det att sälja. Och helst inom några år.

Huset har de haft i 44 år.

– I och med den gröna omställningen och alla planer så hoppas vi kunna få lite mer för huset, säger Åsa Kandel.

Bostadspriser i Lule

Bostadsrätter:

De tre senaste månaderna: +2,7 procent. Senaste året: + 1 procent.

Villor:

De tre senaste månaderna: + 1,1 procent. Senaste året: 4 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!