AMF:s aktiechef avfärdar kritiken mot H2GS

Pensionsbolaget AMF:s aktiechef Anders Oscarsson avfärdar den nya kritiken mot H2 Green Steel. Rapportförfattarna saknar fakta på bordet när de gör sin analys, menar han. "De har inte träffat ledningen, inte tittat på kontrakten. Det blir lite oseriöst för mig", säger han.

Anders Oscarsson på AMF säger att de känner sig trygga med sina investeringar i H2GS och att den kritik som framförs i rapporterna från Skandinaviska Policyinstitutet känns oseriös.

Anders Oscarsson på AMF säger att de känner sig trygga med sina investeringar i H2GS och att den kritik som framförs i rapporterna från Skandinaviska Policyinstitutet känns oseriös.

Foto: H2 Green Steel

Boden2024-01-16 18:30

AMF var en av de tidiga investerarna när stålsatsningen i Norra Svartbyn började ta form och har återkommit med ytterligare tillskott av kapital i H2GS genom åren. Just nu har pensionsbolaget 1,8 miljarder kronor investerat i H2GS. Ett bevis på tron som AMF har på satsningen menar Anders Oscarsson.

– Vi har tittat på affärsplanerna, träffat ledningen och tittat på de avtal man slutit. Det har gjort att vi har vågat sätta in mer pengar, säger Oscarsson.

Han är tydlig med att AMF gjort en ordentlig analys men att man får vara ödmjuk inför att alla analyser inte blir rätt. Däremot ställer han sig frågande till David Sundéns tillvägagångssätt när man valt att inte titta på bolagens faktiska siffror när man gjort sin lönsamhetsanalys. Sundén menar i korthet att LKAB tar för stora risker sett till alternativen och att H2GS kommer att ha den dyraste produkten på marknaden och därmed har svårt att nå lönsamhet.

– De har inte ens träffat ledningen eller tittat specifikt på H2GS. Det blir lite oseriöst för mig och gör att jag i den aspekten inte tar rapporten på riktigt allvar. Hade vi suttit med samma underlag hade jag nog haft större respekt för det, säger Anders Oscarsson.

Däremot är det så klart upp till bevis för H2GS som nu bokat upp leveranser till miljardbelopp på stål från ett stålverk som byggs i detta nu.

– Det är en sak att säga Halleluja och en annan sak att faktiskt göra Halleluja, brukar jag säga. Nu kommer H2GS verkligen behöva bevisa att deras planer går att förverkliga. Det kommer att bli bakslag som det alltid blir i projekt men det får man räkna med, säger Anders Oscarsson.

Därför är det en högst kalkylerad risk som AMF gjort när de gått in med miljardbelopp i bolaget.

– Förvaltar man andra människors pengar har man ett visst ansvar. Man måste göra ordentliga analyser: Kan det här bli lönsamt eller inte? Är det här ett projekt som är värt att gå in och satsa på? säger Oscarsson och fortsätter:

– Helt ärligt så finns det många bolag som redan är igång och där det finns historik och resultat att titta på. För H2GS har vi bara framtida siffror och därför blir analysen lite svårare att göra.

Oscarsson menar dock att en risktagande är nödvändigt även för ett pensionsbolag.

– Ska man ordna en överavkastning på pensionskapital måste man tyvärr ta risk emellanåt. Just den här investeringen tycker vi är spännande för att vi får en positiv miljöeffekt och utveckling i Boden.

Men där menar Anders Oscarsson att de inte varit ensamma i att nå samma slutsats om H2GS. Bolaget har rest över 50 miljarder kronor i aktiekapital och lån från banker.

– Många andra investerare och banker har gjort samma analys. Sen kan man vända på det och säga att alla som inte köpt kanske tyckt att underlaget är för svagt. Men alla banker som brukar vara så försiktiga har godkänt de här planerna och lånat ut en massa pengar.

Även kundavtalen med namn som Volkswagen och Mercedes har valt att köpa den tänkta produkten på förhand.

– De ser ett behov av att få ner sitt CO2-fotavtryck och bedömer att det finns en villighet att betala. Att de är villiga att ingå avtal med H2GS är en av anledningarna att vi vågar investera och är också det som gör bankerna tryggare.

Sätter inte också det press på H2GS att leverera?

– Absolut, det är det som ska bevisas nu när de fått pengarna på plats. Men att som rapportförfattarna menar, ge upp innan man ens har startat...ja det känns lite väl tidigt att ge upp, säger Anders Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!