Svar på debattartikel ’’Bra förslag - men de kräver att det finns personal’’
Kompetensförsörjningen är välfärdens största utmaning, över hela Sverige är personalbristen akut. Det bekräftade även min senaste resa, när jag besökte medlemmar runt om i Norrbotten. Kommuner måste sluta blunda för problemen som finns och göra sin hemläxa – det är dags även i Jokkmokk.
Kommunal är närvarande och handlingskraftiga – vi finns på arbetsplatserna och kommer alltid att jobba för att förbättra arbetsvillkoren för medlemmarna i Kommunal. De nationella siffrorna ’’målar’’ inte upp en bild av katastrof, de är de facto den verkliga katastrofen. Kommunal företräder medlemmar som lever i den här verkligheten – och det är vår skyldighet att vi berättar om den. Allt annat vore ett svek mot medlemmarna i Kommunal.
Det som behövs är attraktiva arbetsgivare, som vågar ta på sig ledartröjan, lyssna på medlemmarna i Kommunal och satsa på dem. Här kommer fyra exempel på konkreta lösningar från Kommunal:
1. Höj lönerna
Satsa på kommunens egna anställda och höj lönerna! Det är dags att skrota den kortsiktiga och onödigt dyra lösningen som hyrpersonal innebär. Att höja lönerna för de egna anställda som alltid gör det lilla extra för sina brukare är inte mycket begärt, dessutom är det också billigare för kommunen.
2. Arbetstidsförkortning
En bra lön är viktig för att locka nya eller unga till yrket, men det är inte bara lönen som får någon att bli kvar. Det är inte rimligt att känna sig totalt slut när man kommer hem, eller att man inte hunnit göra tillräckligt. Jag har träffat flera som jobbar deltid och som berättar att de aldrig skulle orka jobba heltid. I Gällivare testar en avdelning på Enens äldreboende att köra skiftgång, sjukskrivningarna har minskat och personalen känner sig mer utvilad.
3. Öka delaktigheten
Delaktigheten är något Jokkmokk behöver bli bättre på. Flera uttryckte en önskan att bli lyssnade på, och möjligheten att få säga till om sina scheman och sitt arbete. I Gällivare var det personalen som tog initiativ till att testa skiftgång, och där blev de lyssnade på.
4. Öka tilliten
En tillitsbaserad styrningsmodell skapar kontinuitet och handlingsutrymmet att hantera de äldres individuella och varierande behov. Låt de kompetenta och yrkesskickliga undersköterskorna och vårdbiträdena i välfärden få den tillit de förtjänar och det utrymme de behöver för att utföra sitt arbete.
Ett modigt ledarskap som vågar prova nya lösningar för att få ett bättre resultat framåt kommer att ge friskare arbetsplatser och nöjdare medarbetare. Det kommer minska sjukskrivningarna, göra det enklare att införa hållbara arbetstider och se till att fler söker sig till arbetet. Eftersom arbetsvillkoren och kvaliteten hör ihop är det också en stor vinst för kommunens invånare, alla äldre som är beroende av vård- och omsorgsinsatser, och deras anhöriga. Jag vill avsluta med en uppmaning, Jokkmokk, ta på er ledartröjan.