Svar till Linda Frohm (M) och Marianne Sandström (SD), NSD debatt den 12 oktober, angående arbetstidsdirektivet.
Att styra med tillit innebär att vi har förtroende för verksamheten och dess förmåga att möta utmaningar på ett ansvarsfullt sätt. Nödvändiga beslut kring dispens kommer att fattas, men vi måste komma ihåg att en förändring som primärt syftar till att skydda arbetstagare inte kan byggas på undantag och dispenser. Jourarbetet är en central del av diskussionen, och vi måste vara medvetna om att föregående majoritet genomförde en omorganisering av ambulansen för att skapa enhetlighet och jämlikhet. Det är därför viktigt att nu överväga hur jourtjänsterna kan hanteras på bästa sätt för att upprätthålla hög kvalitet och patientsäkerhet. Det av yttersta vikt att personalen får den dygnsvila de har rätt till.
Linda Frohms (M) och Marianne Sandströms (SD) perspektiv kring arbetstidsdirektivet och dygnsvilan väcker en oro då de verkar ha en något förenklad bild av situationen och lösningen. Vi tillämpar en tillitsbaserad styrning och är övertygade om att verksamheten kommer vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa såväl personalens välbefinnande som patientsäkerheten. Det är viktigt att påpeka att kollektivavtalen är styrande i dessa frågor och utgör en viktig grund för vår gemensamma målsättning.
Att implementera dygnsvila som norm är en grundläggande åtgärd för att säkerställa en hållbar arbetsmiljö och därmed trygg vård för våra medborgare. Vi följer ärendet noggrant med verksamheten som vägvisare och ser till att risk- och konsekvensanalyser såklart är en del av beslutsprocessen, något som inte var självklart vid den stora omorganisering som genomfördes av den förra majoriteten.