Ser de inte vad det egna partiet gör?

Naturskyddsföreningen reagerar på en debattartikel från Moderaterna.

Naturskyddsföreningen svarar på Moderaternas inlägg om gruvbrytning (NSD 20/1-24). "Vi måste rätta felaktigheterna om att inte en enda ny gruva har öppnats efter 1999. Northland Resources, som var börsnoterat i Kanada, fick tillstånd till och öppnade 2012 en gruva i närheten av byn Kaunisvaara". Bild från 2015.

Naturskyddsföreningen svarar på Moderaternas inlägg om gruvbrytning (NSD 20/1-24). "Vi måste rätta felaktigheterna om att inte en enda ny gruva har öppnats efter 1999. Northland Resources, som var börsnoterat i Kanada, fick tillstånd till och öppnade 2012 en gruva i närheten av byn Kaunisvaara". Bild från 2015.

Foto: Pär Bäckström

Debatt2024-02-01 06:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

debattsidan i NSD den 20 januari skriver två moderata politiker, att ”politiken sätter stopp för nya gruvor”. De tycks vara helt omedvetna om vad de egna politikerna håller på med. De tycks inte heller ha bekvämat sig med att kontrollera faktaförhållanden. De skriver: ”Sedan miljöbalken infördes år 1999 har inte en enda ny gruva öppnats”.

Syftet med miljöbalken framgår av §1:”.. främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. …insikten att naturen har ett skyddsvärde och …ett ansvar för att förvalta naturen väl". 

Detta var, och är hoppas i vart fall vi, uppenbarligen viktigt för Sveriges lagstiftande församling. Sverige har anslutit sig till den så kallade Århuskonventionen, en FN-konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor. Den trädde i kraft 2001 och ratificerades av Sverige 2005. Konventionen ger allmänheten rätten till information, rätten att delta i beslutsprocesser samt rätten att få sin sak prövad i miljöfrågor om rättigheterna inte respekteras.

Vi måste rätta felaktigheterna om att inte en enda ny gruva har öppnats efter 1999. Northland Resources, som var börsnoterat i Kanada, fick tillstånd till och öppnade 2012 en gruva i närheten av byn Kaunisvaara. I strid mot den egna ansökan transporterades malmen till Svappavaara 14 mil på landsväg för vidare färd på järnväg. Bolaget gick i konkurs 2014. 

Kaunis Iron AB övertog tillståndet och återstartade gruvdriften 2018. Mark- och miljööverdomstolen gav 2014 LKAB miljötillstånd för att starta gruvbrytning i Mertainen mellan Kiruna och Svappavaara. Gruvan lades nästan omedelbart i ”malpåse”. Under ett halvår, hösten 2021 till våren 2022 har gruvdrift skett. Nu pågår ingen drift. 

Boliden AB fick 2022 tillstånd av Högsta domstolen att öppna ett nytt dagbrott i Liikavaara nära Aitik. Gruvan är planerad för drift i bara 8 år. Fastighetsägare i flera byar har fått flytta och E 10 har fått en ny sträckning. Avskogning pågår och gruvan lär snart komma i drift. 

Talga AB, med moderbolag i Australien, har i en deldom 2023 från Mark- och miljödomstolen fått tillstånd för att en gruva kan öppnas i Nunasvaara S. Gruvan är ännu ej i drift då överklagan har skett till Högsta domstolen. Vad gäller politiken så har svenska politiker varit mycket aktiva i arbetet med att införa EU:s nya förordning Critical Raw Materials Act, som träder i kraft nu år 2024. Med så få hinder som möjligt skall ”snabbspår” inrättas för att gruvbolag skall kunna söka och få tillstånd att bryta för EU strategiska och kritiska mineraler. Vi får väl avvakta ett tag och se vad konsekvenserna blir av detta.

Förslaget om att ”Lägg ner mark- och miljödomstolarna i Sverige” och att ”låta förvaltningsmyndigheterna behandla tillstånden” är ju helt befängt. Författarna tycks inte ens veta vilka våra svenska förvaltningsmyndigheter är. Det finns 249 statliga förvaltningsmyndigheter, några exempel: Allmänna reklamationsnämnden, Bokföringsnämnden, eller kanske Folkhälsomyndigheten. Naturvårdsverket är också en förvaltningsmyndighet. 

För att säkra både Miljöbalkens syften och efterlevnad av Århuskonventionens krav skall vi medborgare vara glada över att vi har en rättsprövning även för gruvtillstånd.