Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå är en av 30 gymnasieskolor i landet som har blivit granskade av Skolinspektionen när det gäller uppföljning och analys av betygsättning i kurser jämfört med resultat på nationella prov. Skolinspektionen har konstaterat brister i 18 av de granskade skolorna.
Vi har de senaste dagarna sett hur Skolinspektionens beslut missförståtts av en del och hur skolpersonal oförtjänt kritiserats, och vi vill därför ge en inblick i vad Skolinspektionens kritik går ut på, och samtidigt understryka vilket stort förtroende vi har för lärarna på Gränsälvsgymnasiet.
Skolinspektionen har följt statistik från läsåret 2013/14 och framåt. I granskningen har de konstaterat att relativt många elever har fått högre kursbetyg än vad eleven presterat på nationella prov. Betygssättningen för enskilda elever i denna grupp är inget som Skolinspektionen bedömt eller kritiserat vilket är viktigt att komma ihåg. Däremot påpekar Skolinspektionen att vi behöver bli bättre på att dokumentera varför avvikelser sker, att vi behöver följa upp betygssättning och även sambedöma med lärare på andra skolor.
Gränsälvsgymnasiets lärarkår består av en mycket hög andel legitimerade lärare. Lärarna har väldigt god kompetens och är engagerade i sitt arbete med eleverna. De flesta lärarna har åtskilliga års erfarenhet av pedagogiskt arbete i skolan och betygsättning.
I många kurser, och även i arbetslag arbetar ämneslärare tillsammans med bedömning av elevernas kunskaper för att betygsättningen av eleverna ska bli rättvis och likvärdig.
En stor andel av eleverna som tagit examen från Gränsälvsgymnasiet har studerat vidare på högskola och universitet. De har klarat av långa, komplicerade universitetsutbildningar med bravur, exempelvis till läkare, civilingenjör, civilekonom, lärare, jurist med mera.
Elever som tagit examen från yrkesförberedande program är i mycket hög grad i arbete. Detta stärker att eleverna fått med sig adekvata kunskaper från Gränsälvsgymnasiet.
Enligt skolans styrdokument ska lärare ta hänsyn till allt tillgängligt bedömningsmaterial vid betygsättningen. De nationella proven ska särskilt beaktas vid betygsättningen, men det är alltså inte enbart nationella provresultatet som ska avgöra vilket kursbetyg en elev får.
Skolledningen tar Skolinspektionens rapport på största allvar och vill givetvis utveckla verksamheten så att den ska bli ännu bättre. För oss innebär det bland annat att analys, dokumentation och sambedömning med andra skolor blir en större del av vårt arbetssätt.