Debattsvar till debattinlägget med rubriken, Naturskyddsföreningen: "Nej tack till konstgödsel!" i NSD den 28 november, skrivet av föreningens representanter Lotta Lindgren och Ann-Kristin Gustavsson, Luleå.
Minskade CO2-utsläpp och ökad livsmedelssäkerhet – så vill vi på Fertiberia bidra till ett mer hållbart Sverige.
Innan vi går in på anledningarna till att vi satsar på Luleå, vill vi understryka vikten av mineralgödsel för mänsklighetens överlevnad och biologisk mångfald. Enligt FAO (FN:s livsmedelsorgan), behöver världens jordbruksproduktion öka med 60 procent under de kommande decennierna, samtidigt som tillgången på odlingsbar mark kommer minska. Den ekvationen är omöjlig utan ökad tillgång till mineralgödsel, som idag står för över 50 procent av den totala jordbruksproduktionen.
När det gäller vårt projekt vill vi ta tillfället i akt att adressera några av argumenten och förklara varför vi vill göra en så betydande investering i Luleå:
- Expertis och yrkeskompetens. Luleå har en enorm potential, inte minst genom den goda tillgången på kunniga potentiella medarbetare och det generellt goda näringslivsklimatet. Vår anläggning kommer att bidra till att stärka den regionala ekonomin.
- Tillgång till grön el. Luleå är fördelaktigt avseende tillgången till grön el, en förutsättning för vårt mål - att bygga en av världens mest hållbara mineralgödselsanläggningar. Anläggningens flexibla teknik kommer möjliggöra anpassning av produktionen så att den enbart pågår då det finns tillräckligt med effekt i nätet, till exempel på nätterna.
- Säkerhet. Som ett av världens ledande företag inom produktion av mineralgödsel har vi den erfarenhet som krävs för att tillverka grön ammoniak och grön mineralgödsel, något vi har bevisat i Spanien och Portugal i över 50 år.
De incidenter som nämns i naturskyddsföreningens artikel, avser ammoniumnitratprodukter med hög kvävehalt. I Sverige, och tack vare Fertiberias egenutvecklade teknik, kommer vi INTE att producera ren ammoniumnitratgödsel utan snarare låggradiga gödsel som INTE medför säkerhetsrisker.
- Hållbarhet och klimatavtryck. Cirka 800 000 ton mineralgödsel importeras och konsumeras i Sverige idag, varav majoriteten är kvävegödsel baserat på fossila bränslen.
Vårt projekt i Luleå syftar inte till att öka konsumtionen av kvävegödsel i regionen, utan att ersätta import från länder med fossilbränslebaserad produktion med dålig efterlevnad av minimikrav för hälsa och miljö. Vi kommer ersätta importerat fossilbaserad kvävegödsel med hållbar mineralgödsel av förnybart ursprung, vilket drastiskt kommer minska CO2-utsläppen från svenskt jordbruk.
Vi strävar efter att minska de svenska koldioxidutsläppen med över 2 miljoner ton per år, vilket motsvarar 35% av den svenska jordbrukssektorns totala koldioxidutsläpp (2022).
- Geopolitik. Sverige är helt beroende av tredjeländer för tillgång till mineralgödsel vilket ökar sårbarheten i krissituationer. Det alltmer spända globala läget kräver ökad nationell livsmedelsproduktion också för att stärka Sveriges beredskap, och nationell produktion av mineralgödsel behövs för Sveriges livsmedelssäkerhet.