Det spanska företaget Grupo Fertiberia vill etablera sig i Luleå och ska genom elektrolys fånga kväve ur luften för att producera konstgödsel, ammoniumnitrat. Vår planets gränser för tillförsel av kvävegödsel har redan överskridits. Det har påvisats i internationell forskning om hur mycket vi kan påverka planeten utan att äventyra framtiden.
Handlar det om grön omställning eller grönmålning? Konstgödseln, som Fertiberia vill tillverka, är inte grön industriomställning. Överskott av kvävegödsel lämnar åkern som läckage, till vattendrag och luft vilket innebär övergödning av sjöar och hav. Övergödningen är en av de största utmaningarna för Östersjön idag. Algblomning, syrebrist och bottendöd är några av de problem som övergödningen orsakar. Kväve i jorden läcker också till luften i form av lustgas. Lustgas är en 300 gånger kraftigare växthusgas än koldioxid och kan vara kvar i atmosfären i 100 år. Konstgödsel utarmar jorden. Ekologisk odling utesluter därför konstgödsel. För stor dos djurgödsel läcker också kväve till luft och vatten, men djurgödsel har positiv inverkan genom att bidra med mull som behåller både fukt och näring i jorden.
Produktion av kvävekonstgödsel är oerhört energikrävande. Fertiberia nämner Norrbottens låga elpriser som orsak till att de vill etablera produktion här. Men Norrbottens befintliga elproduktion räcker inte. Antingen kommer industrierna att konkurrera och kanske tränga ut produktion som verkligen behövs i klimatomställningen – fossilfri stålproduktion, eldrivna fordon och annat. Eller så kommer Fertiberias konstgödsel att kräva ytterligare stora markområden för ca 300 stycken 150 meter höga vindkraftverk. Vindkraftverk som bara behövs för att Fertiberia ska kunna marknadsföra sin produkt som ”grön konstgödsel”. Redan nu är det svårt att finna lämpliga platser för den vindkraft som verkligen behövs. Det är inte hållbart att placera den i områden med höga naturvärden, känsliga fågelområden, i renbetesland eller i närheten av bostäder.
Ammoniumnitrat används inte bara som konstgödsel. Ammoniumnitrat blir lätt explosivt. MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap, skriver att eftersom ammoniumnitrat ofta lagras i mycket stora mängder kan konsekvenserna av en explosion bli katastrofala. Genom åren har det skett flera explosionsolyckor med ammoniumnitrat, men också i terrordåd på nära håll har mineralgödsel använts. Industriell ammoniak framställd på fossilfri väg kan däremot vara ett tillskott i grön omställning, om ammoniaken ersätter miljöfarliga ämnen. Men det måste ske utan kvävekonstgödselproduktion.
Att slippa Fertiberias konstgödsel i den stora industrisatsningen är inte en förlust utan en avlastning för både klimatarbetet och kommunen. Med alltför snabb inflyttning blir det problem med att erbjuda bostäder. Då är risken stor att vi istället får flyin-flyout arbetare. Just det sker i Skellefteå nu.
En verklig grön omställning ska minska samhällets rovdrift på jordens resurser och anpassa konsumtionen till hållbara nivåer inom planetens gränser. Världen behöver inte mer konstgödsel. Världens totala matproduktion räcker redan för att ge föda till mer än jordens nuvarande befolkning. Svälten i världen ökar men den beror inte på gödselbrist. Orsakerna är istället krig, fattigdom, torka och översvämningar och ett omfattande matsvinn i rika länder. Det ändras inte av mer konstgödsel.
Vi är glada över ansträngningar som görs av industrin för att ställa om till fossilfrihet men vi säger nej tack till Grupo Fertiberias konstgödseltillverkning.