V ville inte höja sjuksköterskelöner

Regionråden Kenneth Backgård, Linda Frohm och Nils-Olov Lindfors svarar på ett debattinlägg från Vänsterpartiet.

Regionråden Kenneth Backgård, Linda Frohm och Nils-Olov Lindfors svarar på ett debattinlägg från Vänsterpartiet.

Foto:

Debatt2022-04-27 19:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på Vänsterpartiets debattartikel ”Sparade pengar är lika med utebliven vård”, NSD 26 april.

Vänsterpartiet med Glenn Berggård och Linda Jonsson skriver i en debattartikel att sparade pengar är lika med utebliven vård. Inget kan vara mer fel. Det som sparats, främst inom övriga verksamheter och administration har naturligtvis tillsammans med ökade intäkter, bidragit till ett bra ekonomiskt resultat. Egentligen är regionens ekonomi i mångt och mycket att likna med en hushållsekonomi, finns det ett överskott så kan man göra mer än om man högre kostnader än intäkter.

Det sparas inte på sjukvårdspersonal. Nuvarande ledning har egentligen gjort något som saknar motstycke i modern tid. En mycket kraftfull satsning på personallöner för att åstadkomma ett bättre rekryteringsläge. Vi konkurrerar med alla övriga regioner, kommuner och bemanningsföretag.

En bättre arbetsmiljö, som alla värnar om, och vänsterpartiet gärna talar om, handlar naturligtvis om just personaltillgång, utbildning, arbetstider och mycket mer. Det behövs fler av såväl undersköterskor sjuksköterskor, läkare och annan vårdpersonal. Men det kostar pengar, det har bara under 2018 fattats beslut om 99 miljoner kronor extra i lönesatsningar på de c:a 2000 sjuksköterskor vi har anställda. I år fördelas de sista 17 miljonerna av den satsningen. Vårdförbundet tycker att den är bra, och den gör vi i syfte att åstadkomma lönenivåer som minst skall motsvara en medianlön motsvarande riket som helhet. En grundförutsättning för att lyckas med rekrytering.

Men är vänsterpartiet med på lönesatsningen?

Nej! Den 9 Oktober 2018 när förslaget om att satsa ytterligare 50 miljoner på sjuksköterskornas löner, var alla våra kritiker, vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet motståndare till det förslaget. Man ville helt enkelt inte göra lönesatsningen. Hur många sjuksköterskor känner till det? Det går inte heller att skylla på att förslaget ingick i någon strategisk plan eller samling med andra förslag, nej det ställdes som ett tilläggsförslag, och såväl socialdemokrater som vänsterpartister och miljöpartister ville rösta ner det förslaget. Dessbättre vann vi i nuvarande regionledning den voteringen. Hade vänsterpartiet, s och Mp vunnit den omröstningen hade vi sannolikt haft en klart försämrad personalsituation. Vilket hade påverkat alla verksamheter, akutmottagning, vårdavdelningar och primärvård. Regionen har nu för avsikt att öppna ytterligare vårdplatser, så kallade allmänmedicinska vårdplatser i Haparanda, vilket är till gagn för östra Norrbotten och dessutom kan locka intresserad vårdpersonal till ett utvecklande arbete. Även det är vänsterpartiet motståndare till. Dumsnålhet?

Till sist ondgör man sig över den omställning som inneburit minskade kostnader, mest genom besparingar i all övrig verksamhet, dvs inte hälso- och sjukvård. Allt det förefaller riktigt märkligt och som ett tal med kluven tunga när man läser följande rader i vänsterpartiets förslag till strategisk plan 2020-2023, under rubriken Strategiskt mål: Effektiv verksamhet. ”Hälso- och sjukvården i Norrbotten har en kostnadsnivå som är högre än snittet i riket. Regionens intäkter skall räcka till att finansiera dessa kostnader, varför kostnadsnivån skall sänkas. Verksamhetens nettokostnadsutveckling ska vara lägre än intäktsutvecklingen”.  Ett i grunden sunt resonemang, för bedrivande av all verksamhet. Men det tycks inte gälla längre, utan vänsterpartiet kallar sparåtgärder numer för dumsnålhet. Vänsterpartiet håller det blöta fingret i luften och försöker känna av vindriktningen, klagar på oss men nämner inte egna tidigare sparförslag.