Dribbla inte med personalstatistiken

"Astronomiska ekonomiska överskott är inget att skryta med samtidigt som vården går på knäna", skriver regionråd Anders Öberg, (S).

Vid årsskiftet 2021/2022 var 80 färre sjuksköterskor anställda jämfört med 2018, något som påverkar antalet vårdplatser, anser Anders Öberg (S).

Vid årsskiftet 2021/2022 var 80 färre sjuksköterskor anställda jämfört med 2018, något som påverkar antalet vårdplatser, anser Anders Öberg (S).

Foto: Maria Lindgren

Debatt2022-07-05 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Utmaningar är till för att lösas" från den 22 juni.

Det vore lämpligt om Linda Frohm studerade årsredovisningarna från 2018 och framåt. Där går att konstatera att det vid årsskiftet 21/22 var 80 färre sjuksköterskor anställda av region Norrbotten i förhållande till 2018. En verklighet som direkt påverkar antalet tillgängliga vårdplatser. 

Det är klart att det är problem för Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centern att få vägledning då i stort sett hela HR-enheten är utbytt och minimerad, vilket gör det svårt att få rätt underlag och viktig kunskap om utvecklingen. Inför årsskiftet 2017/2018 gjordes rättningar för att exempelvis sjuksköterskor som jobbade som chefer i sjukvården eller med utvecklingsprojekt med mera skulle kodas som sådan för att få rätt lönestatistik, samt att antal sjuksköterskor i sjukvården skulle vara rätt. Att situationen inom sjukvården är kritisk ser alla, men att rapporteringen inte verkar gå fram till regionråden är ett stort problem. 

Vi börjar nu se effekterna av konsultrapporterna som låg till grund för en av de största förändringarna av den norrbottniska sjukvården. Att den dessutom genomfördes mitt under pandemin, så både medarbetare och organisationen stresstestades till det yttersta gjorde inte saken bättre. Ledningen valde att genomdriva förändringar som inte byggde på personalens eller fackens möjlighet att vara delaktiga. 

Astronomiska ekonomiska överskott är inget att skryta med. Samtidigt som vården går på knäna, gör regionen ett rekordstort överskott – på en miljard. Det kan inte vara målsättningen. De ska gå till det de är avsedda för: att garantera vård för medborgarna. 

Under såväl 2020 och 2021 rapporterade Region Norrbotten stora överskott. Under pandemin har den socialdemokratiska regeringen skjutit till stora summor till regionerna för att de ska klara av vården. En stor del av de pengarna har regionledningen med Sjukvårdspartiet och Moderaterna, inte ens brytt sig om att använda. Istället har de valt att lägga pengarna på hög. 

Det har norrbottningarna fått betala i form av färre undersökningar och operationer. Personalen ser effekterna av att de inte längre har kollegor och utebliven kompetensutveckling. Förtroende och tillit finns inte längre och det kommer att ta lång tid att återställa. Det är effekterna av en undermålig politik. Region Norrbotten behöver ett nytt ledarskap som bygger på förtroende och tillit och levererar det som medborgarna förväntar sig. Det klarar uppenbarligen inte dagens regionledning