Svar till debattinlägget av Katarina Burman (V) gruppledare, infört i NSD den 19 oktober, under rubriken: "Socialdemokraterna i Kalix använder Timbro metoder"
De påståenden och beskrivningar kring vårt förhållningssätt och arbetssätt på sociala medier är tyvärr i många fall felaktiga och osanna. Skolkonsulternas arbetssätt följer skollagen och är beprövat samt utvärderat i kollegiet i mer än tio års tid. De elever som personalen behövt hålla i fysiskt har inte varit elever som några enstaka gånger stört studieron eller kränkt en elev.
Det handlar om elever som i flera års tid dagligen stört studieron och utsatt andra elever för kränkningar och våld trots att de haft egen assistent, erbjudits enskild undervisning eller undervisning i liten grupp och bemötts lågaffektivt.
I flera av fallen har speciallärare, specialpedagog, skolpsykolog, Bup och habilitering redan handlett personalen utan att eleven börjat lyckas i skolan, varken kunskapsmässigt eller socialt.
I de fall personalen behövt hålla i elever har det alltid föregåtts av verbala tillrättavisningar som inte har gett effekt. Personalen har då lett eleverna i handleden/handlederna till närmaste enskilda utrymme för att säkra tryggheten och studieron. Om eleven försökt skada personalen eller inredningen har personalen hållit i elevens handleder till dess att eleven återfått kontrollen över sig själv. I de fall där en elev har försökt sparka personalen har de hållit nere elevens ben för att skydda sig från att bli skadade.
Personalen har använt så lite fysisk kraft som situationen krävt under så kort tid som möjligt, och har pratat lugnt och vänligt med eleven under hela situationen. I Skollagen kap. 5 § 6: står det följande: ”Personalen får vidta de omedelbara och tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero. Detta innefattar en befogenhet att ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar.”
Alla situationer har avslutats med ett lösningsinriktat samtal där personalen i samråd med eleven kartlagt orsaken till elevens reaktion, tagit fram fungerande anpassningar och strategier inför liknande kommande situationer och gett eleven positiv feedback.
De överenskommelser som vi arbetar med är inga juridiskt bindande dokument och är inte kopplade till konsekvenser. Det är ett dokument med de mål som eleven behöver träna på för att kunna bidra till trygghet och studiero.
Samtliga punkter och eventuellt stöd tas alltid fram i samråd med eleven. Därefter sker uppföljningssamtal med positiv förstärkning och lösningsinriktat arbete till dess att eleven uppnår målen.
Alla elever som vi arbetat med har klarat av att uppfylla målen i överenskommelserna, även de elever som haft utåtagerande beteende och/eller diagnoser inom NPF.
Det är klart att många av eleverna inledningsvis känt sig frustrerade och ibland till och med kränkta, när de inte längre kommit undan skolans regler och krav genom att använda ilska, hot och våld. Men det har gått över när de har lärt sig nya fungerande strategier som gjort att de börjat lyckas i skolan.
Relationsbyggande i skolan handlar inte om att skapa vänskapsrelationer till eleverna och undvika konflikter med dem. Det handlar om att skapa professionella relationer genom att vara en trygg vuxen som sätter gränser och vägleder eleverna framåt i deras utveckling.
Alla elever har rätt till trygghet och studiero, det är ingen politisk fråga utan ett lagkrav som varje huvudman ska säkerställa, oavsett vilken politisk styrning som råder i en kommun.
Många är det som tror att fler elevassistenter är lösningen på skolans ordningsproblem. Så tänkte man även i Kalix och under bara ett par år hade kostnaderna för resurspersonal som arbetade med enskilda elever ökat från 4 till 14 miljoner.
Det hade såklart varit en fungerande lösning om måluppfyllelsen, tryggheten och studieron förbättrats av det, men det gjorde den inte. Inte ens i den mellanstadieklass med arton elever som hade fyra elevassistenter i klassrummet. Kalix kommun kontaktade då oss och inom ett par veckor efter att vi implementerat vårt arbetssätt var det arbetsro i klassrummet och alla elever fick det stöd de behövde för att kunna delta i skolarbetet och bidra till trygghet på skolan.
Elever med utåtagerande beteende gynnas inte av att de är undantagna att följa regler och krav i skolan. De behöver precis som alla andra elever en trivsam, trygg arbetsmiljö med tydliga gränser och höga förväntningar och krav, där de får det stöd de behöver för att utvecklas och bli självständiga individer.
Då lyckas de i skolan och kan bli en del i skolans gemenskap, och det är det vi i Skolkonsulterna arbetar för!