Skarp LO-kritik mot Kina

Fallet Lee Cheuk-Yan är upprörande.

Sverige 15 juni 2020 12:42

NSD:s ledarsida 12 juni skrev jag om den senaste larmrapporten från världsfacket ITUC. Över hela världen kränks och begränsas arbetstagares rättigheter.

Ett aktuellt fall är Lee Cheuk-Yan, generalsekreterare för Hongkongs fria fackföreningsrörelse HKCTU, som ställs inför rätta under måndagen. Hans enda ”brott” är att ha stått upp för fackliga och andra grundläggande mänskliga rättigheter.

Lee Cheuk-Yan greps i höstas på grund av sitt deltagande i de folkliga protesterna mot de nya så kallade säkerhetslagar som regimen i Beijing ville införa i Hongkong. Lagarna antogs i slutet av maj i år och begränsar tydligt medborgarnas frihet och politiska rättigheter, inklusive rätten att bilda fria och oberoende fackföreningar. 

Lagarna tillåter också kinesiska säkerhetsstyrkor att verka fritt i Hongkong, vilket redan har lett till ytterligare repressalier mot befolkningen och ett ökat antal attacker mot politiskt oliktänkande. 

Genom att anta säkerhetslagarna bryter de kinesiska ledarna dessutom mot de högtidliga åtaganden de gjorde 1997 om ”ett land, två system”, då Hong Kongs suveränitet flyttades från Storbritannien till Kina.

Det är också bakgrunden till att LO-kongressen under måndagen antog ett skarpt uttalande om situationen i Hongkong.

"Landsorganisationen i Sverige kommer aldrig att tiga när en regim tar sig rätten att hota sin egen befolkning för att den utövar sina grundläggande demokratiska rättigheter. Rätten att få yttra sig och att fritt få organisera sig fackligt är universell och okränkbar. Vi står solidariskt upp för våra kamrater i Hongkong och kommer att i internationell solidaritet fortsätta att göra allt som står i vår makt för att stödja deras fortsatta kamp för demokrati och mänskliga rättigheter.

Landsorganisationens kongress kräver:

Att Lee Cheuk-Yan omedelbart försätts på fri fot

Att alla inskränkningar av yttrandefriheten, rätten att organisera sig och civilrättsliga övergrepp på fredliga demonstranter upphör.

Att det internationella samfundet fördömer Kinas agerande i Hongkong och kräver att kinesiska myndigheterna respekterar fackliga och andra mänskliga rättigheter."

Det är det minsta man kan säga. FN, EU och andra internationella organisationer måste tydligt markera mot övergreppen mot de fackliga rättigheterna i Hongkong.

Det finns skäl att påminna om att FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna inbegriper både rätten till facklig organisering och att bedriva kollektiva förhandlingar.

Olov Abrahamsson

Ämnen du kan följa
Ledarbloggen
Blogg

Intensiv höst väntar

Blogg

Viktig facklig-politisk framgång

Blogg

LHF stärkte den regionala självkänslan

Blogg

Semestertips

Blogg

ARAB har fått ny chef

Visa fler
Läs mer!
Trav

Makethemark tvåa ifjol – bottentippad nu

Boden

Larm: Bilbrand på väg 383 i Boden

Piteå

Nytt larm om brand på Smurfit Kappa

Luleå

Man får böter efter att ha kört bil påverkad

Luleå

Körde 122 kilometer i timmen på 90-väg – får böter

Visa fler