Polischefens plan för Boden Hockey: "Vill inte vara bråkstakar"

Polischefens plan för Boden Hockey: "Vill inte vara bråkstakar"

Boden
Lästid cirka 9 min

Markus Sammeli är chef på polisflyget i Boden. Nu jobbar han också för att få stadens hockeylag att lyfta. Som ny ordförande i Boden Hockey vill han tvätta bort bråkstämpeln och nå sportslig framgång på flera plan. "Vi ska ha den där allsvenska platsen och vi ska bli bäst i länet på ungdomshockey", säger han.

När Markus Sammeli började som pilot på polisen i Boden för 15 år sedan skrev han ner alla sina uppdrag i en svart bok.

Efter en vecka slutade han.

– Vi har en hel del jobb där vi hittar dem vid liv. Kanske i sist sekund. De casen sitter kvar som positiva minnen. Sedan har vi den andra sidan av det som såklart tar en del av en. Man lär sig hantera det genom att prata om det, säger Markus Sammeli som nu är chef över verksamheten i Boden:

– Vi gör ungefär 60 fjällräddningar och 60 eftersök per år på den här basen. Vi är tio som täcker Norr- och Västerbotten. 37 procent av landets yta är vårt område. 

undefined
"Vi har riktat om och vi känner att vi är på rätt väg", säger Markus Sammeli om första tiden som ordförande i Boden Hockey.
undefined
Markus Sammeli är utbildad pilot och har jobbat på polisflyget sedan 2008.
undefined

Vi ska ta steget efter Luleå i Norrbotten. Vi ska ha den där allsvenska platsen. Det ska inte vara Piteå, Kalix eller Kiruna – utan det är vi.

Markus Sammeli

ordförande Boden Hockey

Ska ta steget efter Luleå Hockey

Likt många andra som varit och är i Boden Hockey har han en bakgrund inom Försvarsmakten. 

– Det får man hylla det gröna för, det utbildar människor som har ledaregenskaper och vill ta ansvar. 

Sammeli satt med i styrelsen även förra säsongen och blev vald som ny ordförande på årsmötet i somras. 

Samtidigt lämnade flera klubben, däribland hela sportgruppen. 

Nu har det gått över fyra månader sedan rockaden och den nya ledningen tycker starten varit bra.

Värvningen av Joakim Fagervall har varit helt avgörande för klubbens riktning framåt. 

– Det fanns lite rykten och bad will att jaha, ska det bli en ungdomsförening bara? Det här visar att nej, vi ska göra både och. Vi ska ta steget efter Luleå i Norrbotten. Vi ska ha den där allsvenska platsen. Det ska inte vara Piteå, Kalix eller Kiruna – utan det är vi. Det är vår ambition. Och vi ska bli bäst i länet på ungdomshockey. Det är två målsättningar, säger Markus Sammeli och fortsätter:

– Med bäst menar jag inte att vi ska producera flest spelare, utan att vi ska bli den vettigaste och sundaste verksamheten. Sedan kommer det ge avkastning.

Hur kom det sig att du blev ordförande?

– Jag hade inga sådana ambitioner och har aldrig haft. Jag blev indragen av Joakim Svensson och jag sa tydligt att jag inte är någon ja-sägare, bara så du vet. Vi hade några andra namn som vi ville och ha som har erfarenhet, men ingen kunde, och då kände jag att jag kör. Och jag ångrar det inte en sekund. Jag tycker det är svinkul. Jag har garanterat brister som jag behöver utveckla, men jag hoppas organisationen meddelar mig det då. Det finns ingen prestige.

undefined
Det ideella arbetet tar mycket tid. I början var det 20-30 timmar i veckan. "Frågar du min sambo blir det rätt många. Jag försöker försköna det rätt bra. Hon säger att hon är hockeyutbränd. Jag vet inte vad det innebär (skratt)"
undefined
Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey.

Satsningen på ungdomar

Boden satsar även på flickhockeyn där ambitionen är att starta ett damlag i framtiden.

För att locka fler barn och ungdomar till klubben har de sänkt deltagaravgiften. De har redan märkt av ett uppsving, framför allt på hockeyskolan.

– Efter pandemin har vi tappat deltagare. Idrotten i stort har faktiskt ökat efter pandemin, så där kan man tycka att det finns något som vi inte gjort rätt. Vi har dragit ner 10 procent på deltagaravgiften och förhoppningen är att kunna sänka den ännu mer i framtiden.

Boden har också heltidsanställt Dennis Eliasson som ungdomsansvarig. När klubben under förra året gjorde en stor affär med det kanadensiska kryptovalutaföretaget Hive, som de sålde arenanamnet till, stod det i avtalet att 30 procent ska gå till ungdomsverksamheten.

– Pengarna går rakt in i lönen till den ungdomsansvarige. Vi tror det bästa sättet är att ha en som jobbar med det på heltid och kan ta goda exempel från övriga Hockeysverige. Se vad som fungerar och inte, vilken väg ska vi gå? Vi vill inte att det ska vara utslagning vid den åldern och vi följer ishockeyförbundets linjer helt och hållet där det ska vara för alla upp till U15.

Det låter som en stor satsning?

– Ja, det är en jättestor satsning och Dennis är väldigt driven och framåt. Vill ta ansvar och förbättra. Han har en hockeybakgrund och är officer, så han har en pedagogikbakgrund också. 

Det har varit mycket snack om A-laget senaste åren, men man har inte hört så mycket om er ungdomssida?

– Ja. Det har att göra med vad de ideella har för ambitioner när de kommer in i en styrelse. Vad brinner jag för? Jag gick med i fjol för att jag brinner för ungdomshockeyn. Jag älskar A-lagshockeyn också och vill självklart att vi ska upp i allsvenskan. Och ingenting ska vara på bekostad av varandra. Vi ska kunna göra båda sakerna samtidigt. 

undefined
Dennis Eliasson, ungdomsansvarig i Boden Hockey på heltid.
undefined
Dennis Eliasson, ungdomsansvarig i Boden Hockey.

Intresset för klubben är stort i Boden och Sammeli lyfter fram den tidigare styrelsens arbete. 

– Det är nedärvt från den tiden vi mötte Luleå på 60-70-talet. När jag var ung och hängde i hallen var vi i allsvenskan och på väg upp i elitserien. Det finns ett enormt intresse, men det har varit en dipp och jag ska vara ärlig och säga att vi inte hade varit här i dag om det inte vore för gänget som styrde innan oss. Vi var i konkurs, började om i division 3 och har tagit oss upp igen. Det kräver sin insats för att komma tillbaka.

Har det funnits några bad feelings mellan tidigare styrelse och nuvarande?

– Det är inte min uppfattning. Var sak har sin tid och jag känner själv att en vacker dag så är min energi kanske slut och jag har inga nya idéer. Då gäller det att kunna säga det. Det är inte min förening, det är medlemmarnas förening.

undefined
Boden Hockey vill att Joakim Fagervall ska stanna i klubben och parterna har börjat diskutera en fortsättning.

Miljonerna som försvann

Markus Sammeli brinner för mötet med människor och har den senaste tiden jobbat med en uppförandekod som gäller i hela föreningen.

– Den handlar om hur vi beter oss i Boden Hockey och vilka signaler sänder vi utåt. Hur upplevs Kalle i U13 när han är i Luleå och spelar hockey hos dem? Det ska inte vara det här: "Fan, Boden går inte att prata med, Boden går inte att lyssna på, de är bara stökiga". Vi har ett varumärke på bröstet som vi ska vårda. Vi ska tvätta bort den där bråkstämpeln som vi haft.

Ja, ni har ju verkligen fått en bråkstämpel efter konflikten med Hockeyettan...

– Absolut. Men nu när jag pratar med Hockeyettan och andra klubbar får jag signaler att det är mer positivt. Vi skrev på det där tv-avtalet exempelvis. Vi är inte medlem i Hockeyettan, men vi skrev på det. Bråket ligger till grund för att det är ett bättre avtal.

Du menar att bråket inte var förgäves?

– Precis. Sedan kostade det jättemycket pengar som vi aldrig får tillbaka och som vi hade kunnat göra annat för, säger han och fortsätter:

– Vi vill inte vara bråkstakar. Vi vill vara kompisar med alla. På styrelsenivå och uppåt ska vi vara polare. Det är på isen det ska krigas. Inte någon annanstans.

6 miljoner för ett bättre tv-avtal...

– Egentligen borde alla lag i Hockeyettan vara skyldig oss pengar (skratt).

Kommer Boden bli medlem i ligaorganisationen Hockeyettan igen?

– Vi kommer föra dialog med Hockeyettan om framtiden, förhandla och se var vi kan nå. Det finns några incitament som vi tycker är viktiga och behöver ändras på.

Vilka?

– Som ett utjämningssystem för resor och domare. Det är mycket dyrare för oss i norr än för lagen söderut, säger Markus Sammeli och fortsätter ge sin syn på relationen med ligaorganisationen:

– Jag känner att dialogen är jättebra. De har bytt ut folk i Hockeyettan precis som vi gjort. Jag tittar inte bakåt. Det är passé. Vi vill närma oss varandra, ja, sedan om det kommer innebära att vi blir medlemmar igen och när, det får tiden utvisa.

undefined
Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey.

Hälsningen till konkurrenterna

Boden har tidigare sagt att klubben inte har någon plan på att bli medlem i Hockeyettan igen eftersom de inte fått någon ersättning för att Piteå, Kalix, Örnsköldsvik och Sundsvall ställde in varsin bortamatch mot dem. Lagen dök aldrig upp för spel med hänvisning till att matcherna inte sändes på den tv-plattform som Boden nu anslutit sig till.

Har ni fortsatt att driva den frågan?

– Vi kommer inte få pengarna vi tycker vi har rätt till. Men vi skulle kunna lösa det på ett annat sätt och den dialogen tänker jag ta med klubbarna individuellt. Vi har skrivit på ett förlikningsavtal med Hockeyettan ifjol som innebär att vi inte ens har rätt att prata med Hockeyettan om det här igen. Allt det där har vi lämnat bakom oss och Hockeyettan har inte med det att göra. 

När vi är i allsvenskan behöver vi ett division 1-lag att ha ett samarbeta med. Då får vi se vilka som bjuder upp.

Markus Sammeli

ordförande i Boden Hockey

Boden har tidigare begärt 250 000 kronor av varje klubb, totalt 1 miljon kronor. Beloppet finns med som en fordran i det senaste ekonomiska resultatet. 

– Till slut måste vi skriva av den enligt regelverket och det blir en förlust, förklarar Sammeli och fortsätter:

– Det är inte värt att driva det själv mot klubbarna. Det kostar pengar, energi och vi ska kunna vara polare. För att vi ska kunna vara polare så tycker jag att en ursäkt är på sin plats från dem, för så där beter man sig inte tycker vi. Man ställer inte in en match på de premisserna och man ska egentligen bli utesluten från ligaorganisationen om man gör det. Där tycker jag förbundet var svagt och de borde stå upp bättre för idrottens rätt.

Så ni är inte polers än?

– Nej, men jag kan ju slänga ut en hälsning här: När vi är i allsvenskan behöver vi ett division 1-lag att ha ett samarbeta med. Då får vi se vilka som bjuder upp.

Märker ni av några nackdelar med att inte vara med?

– Ja, det gör vi. Vi är ju inte inbjuda i samtalen om sådana här saker, såklart. Det finns en del system för tränare som vi inte får ta del av då det är Hockeyettans. Så vi märker att det finns nackdelar. Skulle vi bli medlemmar igen kommer det vara ett avtal som är vettigt. Vi skulle kolla juridiken noga innan och se att det inte finns några kryphål som vi kan åka dit på, säger Sammeli och konstaterar:

– Men det finns en enklare väg – att gå upp i allsvenskan. Då behöver vi inte ens ta i frågan.

undefined
Markus Sammeli, ordförande i Boden Hockey.

Då kan ni inte stå utanför?

– Nej. Och det är en fråga sig. Om vi kommer dit och ska skriva på, och så säger de: "Varför ska ni skriva på det här? Ni är ju inte intresserad av att vara med i någon ligaförening". Det kan bita oss i svansen, tänker jag. Har vi visat på vår goda vilja redan innan så kanske det blir enklare.

Det här målet, drömmen om allsvenskan, det snackas om det och har gjort det ett tag. Finns musklerna att faktiskt nå dit?

– Truppmässigt i år, med tanke på Jocke Fagervall, skulle jag säga att vi är ett kvalserielag om allt stämmer. Och i kvalserien kan allt hända. Det gäller att allt klaffar rätt och det är ett jättesmalt fönster. Även om man skulle satsa massa, massa miljoner så finns det inga garantier för det är en plats upp, säger Sammeli och fortsätter:

– Däremot finns det flera lag i allsvenskan som har kontrollår, de har sin ekonomi under lupp, och det får man bara ha i ett år. Det kan innebära att fler lag än ett går upp nästa år.