Björngapet skulle varit ett varggap: "Allt var bestämt"

Luleå
Lästid cirka 6 min

Björngapet som Luleå Hockeys spelare åker ut genom inför sina hemmamatcher skulle egentligen ha varit ett varggap. Det och mycket annat berättar mannen som betraktar den som sin "baby" när han delar med sig av dess historia. "Allt var bestämt – vi skulle ha ett varggap – och tänkte oss en svart himmel med norrsken som bakgrund", säger Luleå Hockeys dåvarande marknadschef Janne Dannberg.

undefined
Björngapet

Det gigantiska björngapet har fascinerat många och Janne Dannberg glömmer aldrig ett samtal han överhörde under den tid kommunserien avslutades i Delfinen.

En av alla de spelare som stod och väntade på att få åka ut genom det behövde kissa, men han ignorerade ledaren som försökte övertala honom att gå på toaletten.

– Han vägrade att missa sin chans att åka ut genom björngapet, och struntade i om han pissade ner sig. Sista gången han blev tillsagd att gå på toaletten svarade han också att han inte behövde det längre, säger Janne Dannberg och skrattar.

– Arenan var nästan full under de där avslutningarna, säger Lars ”Osten” Bergström och berättar att det inte bara var spelarnas mammor och pappor.

– Det var allt från mormor och morfar och farmor och farfar till gammelmormor och gammelmorfar och gammelfarmor och gammelfarfar, tillägger han.

Under 1990-talet var det också många som förskolor som gjorde studiebesök hos dem.

– Vi tränade på förmiddagarna på den tiden och det kunde välla in barn, säger ”Osten”.

Han tror Luleå Hockeys intro är ett av få alla hockeyintresserade människor i Sverige känner till.

– Den är så profilerad, säger han.

De enda han kan komma på är Malmös hök och indianhuvudet Frölunda hade i många år.

undefined
Lars "Osten" Bergström

Björnen röstades fram – passerade delfinen i sista stund

Det var Tommy Töpel och de andra höjdarna inom svensk hockey som våren 1993 föreslog en kommersialisering av elitserien.

– Vi hade ett två dagar långt möte, och alla klubbar fick i uppgift att välja ett djur som det gick att bygga en profil runt. Ungefär som de hade gjort i NHL, säger Janne Dannberg.

Han fortsätter:

– Så ett gäng, det var bland annat jag och Berndt Tiberg, som åkte upp till Kåbdalis i några dagar och spånade fram ett koncept. Vi tänkte oss en varg. Det var roliga dagar och vi kände oss nöjda när vi åkte hemåt.

Era lag hade alltså kunnat åka ut genom varggap?

– Ja. Allt var bestämt. Vi skulle ha ett varggap och tänkte oss en svart himmel med norrsken som bakgrund. Sedan skulle man höra hur det knastrade i snön när vargen kom gåendes. Så när vi kom tillbaka till Luleå ringde jag Tommy Töpel. Det blev alldeles tyst i luren när jag sa att vi hade bestämt oss för vargen. Sedan berättade han att Färjestad redan hade tagit den, säger han och tillägger:

– Så då var vi tvungna att tänka om (skratt).

De bestämde sig för att ta hjälp av Norrländska Socialdemokraten som ordnade en omröstning.

– Folk hade en vecka på sig att rösta. När jag ringde han som var marknadschef på NSD dagen innan omröstningen avslutades sa han att det lutade åt delfinen. Det var inte alls vad vi hade tänkt oss (skratt). Vi ville ha något som symboliserade Norrbotten. Det där var samtidigt utom vår kontroll, säger Janne Dannberg.

– Men när han hörde av sig till mig dagen efter var det björnen som hade flest röster, fortsätter han.

Spräckte budgeten: "Rätt bra investering"

Efter det bad Dan Lundström, som var Luleå Hockeys klubbdirektör på den tiden, Bill Dånsjö att rita en logga åt dem.

– Sedan hörde vi av oss till en på universitet och frågade om han kunde göra en tredimensionell bild åt oss av björngapet i loggan. Det tog två eller tre dagar. När vi hade den frågade jag han som hade en plastfabrik i Karlsvik om de kunde hjälpa oss att tillverka den. Vi åkte även över till San José och kollade på deras hajgap. Vi blev så besvikna när vi kom det. Det stod på medar och sköts ut mitt på isen, och spelarna åkte inte ut genom, utan bara runt det. Så det såg inte alls lika coolt ut som i tv. Vi fick besök av två killar från San José Sharks efter de hade sett ett klipp av vårt intro. Jag tror det var våren 1995. De sa att de skulle titta på någon spelare. Men de visade ett stort intresse för björngapet och sedan dess gör de som vi, säger Janne Dannberg och berättar att deras hissanordningen bara har strulat vid ett fåtal tillfällen.

– Det är tungt som fan och det tar tid att veva upp det för hand, fortsätter han.

undefined
Janne Dannberg.

Bygget av björngapet kostade Luleå Hockey flera hundra tusen kronor.

– Vi hade inte så mycket pengar på den tiden. Styrelsen gav oss en budget 300 000 kronor och jag fick tillåtelse att anlita en hantverkare och en konstnär. Det blev lite dyrare så (skratt). Men vi är inne på den 30:e säsongen med björngapet. Så det visade sig vara en rätt bra investering, säger Janne Dannberg.

Hur många kände till vad ni höll på med?

– Allt hölls hemligt och det transporterades dit mitt i natten lördagen innan premiären. Vi visade gapet för spelarna när det var färdigt. Fast vi sa åt dem att hålla käften. Innan det var vi bara ett fåtal personer som kände till det. Det var jag och Stig Åkerström och de andra i styrelsen. Plus hantverkaren och konstnären vi hade anlitat och de som jobbade på plastfabriken. (Stefan) ”Skuggan” (Nilsson) var också involverad, säger han och tillägger:

– Men han var nära att förstöra allt (skratt).

Hantverkaren uppfyllde önskemål – då fick de problem

Det var när de lördagen innan premiären gjorde sig redo att flytta in björngapet i Delfinen som de insåg att det skulle bli svårt.

– Han tyckte att björngapet var lite lågt första gången han gick genom det, och hade frågat hantverkaren om det gick att göra det lite högre. Så det gjordes 15 centimeter högre, säger Janne Dannberg.

Han fortsätter:

– Men hantverkaren glömde ta det med mig, och det fanns ingen 15-centimetersmarginal, så vi fick åka och hämta domkrafter och trycka upp scenen i Delfinen fyra centimeter för att få in det. Det small något fruktansvärt när vi gjorde det och vi var sju eller åtta man som fick hjälpas åt att trycka på. Om det inte gått hade vi fått kapa av öronen på björnen.

undefined
Stefan "Skuggan" Nilsson

– Vi hade inte kunnat åka in upprätt genom björngapet om det inte höjts, säger Stefan ”Skuggan Nilsson och berättar att de hade fått ducka för att inte slå i tänderna.

– Så det var tur att de gjorde det, tillägger han.

Han var en av spelarna som åkte ut genom det i samband med 1994 års premiär.

– Det var något nytt, ingen av de andra klubbarna hade något liknande, säger ”Skuggan”.

Sedan konstaterar han att det än i dag utmärker Luleå Hockey.

– Björngapet har betytt mycket för den här föreningen, säger han.

Han ser björngapet som en självklar del av Coop Norrbotten Arena och Luleå Hockeys intro.

Det är "Skuggan" inte ensam om.

Men alla uppskattade inte det när det kom, vissa tyckte att föreningen skulle göra sig av med det.

– Förr i tiden öppnade de bara sargen, sedan åkte spelarna några varv runt mittcirkeln med höjda klubbor innan de satte sig i båset. Vi ville attrahera mer än bara gubbar, säger Janne Dannberg och ler.

undefined
Brendan Shinnimin skrinnar ut genom björngapet.