Så jobbar ideella krafter för ökad inflyttning till ön

Så jobbar ideella krafter för ökad inflyttning till ön

Seskarö
Lästid cirka 4 min

På Seskarö arbetar ideella krafter för ett mer attraktivt område och samtidigt vill man öka inflyttningen till ön. "Det är det vi jobbar allra hårdast med just nu", säger Li Franzén, styrelseledamot i Seskarö bensin och service.

Jan Nilsson låser upp dörren till den nybyggda bagarstugan mitt i samhället. I drygt två år har främst frivilliga i området arbetat med bygget innan den var klar för invigning i juni. Totalt räknar hembygdsföreningen att det handlar om någonstans mellan 2 000-3 000 frivilliga timmar och ett 20-tal personer som varit inblandade.

– En bagarstuga använder man kanske två gånger på en sommar, men du har inte sett en bagarstuga med vitrinskåp och vinglas, säger han. 

– Det är mys, säger Elisabeth Lerdin, styrelseledamot i Seskarö hembygdsförening.

undefined
Jan Nilsson och Gunilla Nilsson Innala har arbetat för att drömmen om en bagarstuga på ön ska bli verklighet.

Jan Nilsson bor tillsammans med sin fru Gunilla Nilsson Innala i västra Nikkala, men tillbringar mycket av sin tid på Seskarö. 

– Det betyder enormt mycket att det finns de här eldsjälarna. Har någon möjlighet så ställer de upp, säger Jan Nilsson. 

– Vi tycker att det är fantastiskt. Det är glädjande, säger Gunilla Nilsson Innala. 

undefined

"Det är glädje och det sitter inte fast."

Jan Nilsson om de ideella krafterna på ön

Även om bagarstugan nyss invigts finns nya idéer och planer. På en yta i närheten av affären planeras en aktivitetspark med bland annat utegym och lekpark, ett projekt som föreningen Seskarö bensin och service håller i. 

– Ett behov av en rolig lekpark för barnen fanns, att kunna vara i och träffas med föräldrar. Sedan växte det lite, säger Li Franzén som tillsammans Elisabeth Lerdin står bakom grundidén som sedan vuxit.

Elisabeth förklarar att de i byn är vana att lösa saker själva. 

– Folk säger ”ni på Seskarö får så mycket”, då har vi sagt ”vi får ingenting, vi löser det själva”. Vi söker bidrag, vi kontaktar och ställer upp.

undefined
Gunilla Nilsson Innala, Elisabeth Lerdin och Jan Nilsson utanför bagarstugan som går att använda för bakning men det har också varit ungdomsgårdskvällar där och tankar finns även på att den skulle gå att hyra ut.

Men trots mycket aktiviteter, viljor och saker på gång står många av husen på ön tomma en stor del av året. Ideella jobbar aktivt för att försöka öka antalet permanent boende och i våras bad hembygdsföreningen "Hej hemby" om hjälp.

"Hej hemby" startade som ett samverkansprojekt mellan Övertorneå och Pajala kommuner med fokus på att öka och möjliggöra inflyttning. Projektet finansieras nu av Leader Tornedalen och omfattar även Kiruna och Haparanda kommuner. 

undefined
"Vi har jättemånga människor från södra Sverige och Europa som vill flytta till Tornedalen", säger Åsa Morin, Hej hemby.

Innan semestrarna har projektet kört igång kampanjen ”Testa Tornedalen”. 
Åsa Morin, inflyttningsguide för "Hej hemby" i Övertorneå och Haparanda, berättar att de fått många "napp" och att hon nu arbetar för att en person från södra Sverige ska kunna komma på plats till hösten.

Samtidigt är hon också i kontakt med fastighetsägare som har sommarställen för att kolla möjligheten att hyra ut dessa. 

– Jag pratade med en som aldrig hade tänkt på det men sa ”nu ska vi tänka på det”, säger hon.

Hon förklarar vidare att det finns förståelse för att många har en enorm kärlek till sina hemgårdar och släktgårdar som i dag är sommarställen på Seskarö. 

– Det är nostalgi, barndom, det är alltihop. Men vi funderar också vidare. Om saker och ting läggs ner för att det inte blir inflyttning, folk blir äldre, service läggs ner… Hur känns det då att komma hit? Då kommer man till den där tanken, ska vi älska vår hemby till döds?

undefined
I Haparanda kommun har befolkningssiffrorna sjunkit och mellan 2013-2023 har kommunen tappat drygt 700 invånare, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Seskaröborna förklarar att befolkningen nästan femdubblas under sommaren. 

– När man bor här året om så blir vintern så folktom, speciellt när hus mitt i bykärnan är stugor. Vi tror verkligen att man vill bo här på Seskarö, det är bara många som inte förstått det än, säger Li Franzén.

undefined
Planerna på en aktivitetspark har kommit en bra bit på vägen, nu ska bara sista finansieringen gå i lås.

Li Franzén är engagerad i hembygdsföreningen och Seskarö bensin och service, medan Elisabeth Lerdin är engagerad i hembygdsföreningen och idrottsföreningen, och mycket av deras tid går till föreningslivet. Men de vet varför de gör de där ideella timmarna. 

– Det är för att byn ska vara levande, säger Elisabeth Lerdin. 

– Sedan tror jag också att mycket av det ideella engagemanget gör man för sina barns skull, för att visa att det inte spelar någon roll att man bor i en by. ”Det är här det händer” och man kan själv få det att hända, säger Li Franzén. 

undefined

"Vi har mycket ideer och planer, men vi måste först avsluta ett projekt"

Elisabeth Lerdin

Seskarö hembygdsförening och Seskarö IF

När det kommer till inflyttning är ett aktivt föreningsliv viktigt, konstaterar Åsa Morin. 

– Har du föreningar i en by, det är det som är livet, säger hon.

undefined
Det är främst frivilliga krafter som byggt bagarstugan.

Den stora utmaningen i dagsläget, som Seskaröborna vi träffat ser, är att få fler bofasta till ön. 

– Det är det vi jobbar allra hårdast med just nu, säger Li Franzén. 

Vad händer om inte fler flyttar in?

 – Det kan vi inte ens tänka på. Vi tror stenhårt på att med rätt marknadsföring och projekt kommer vi sätta Seskarö på kartan och få mer inflyttning, säger Li Franzén.