Konceptet är inte helt nytt. Spökrestauranger har funnits i både Sverige och Luleå under flera år. Det hela må låta konstigt, men är i själva verket ganska enkelt att förstå sig på. I Luleå finns det via Foodora just nu runt sju tillgängliga "spökrestauranger". Alltså restauranger som finns i appen, men inte på stadens gator.
Det hela går ut på att en riktig restaurang, typ din vanliga kvarterskrog eller pizzeria, erbjuds att ta del av en annan aktörs koncept och instruktioner. Restaurangen tar på sig att tillaga maten som endast går att beställa på nätet, eller i en app. Restaurangen som står för kökspersonal, utrustning och tillagning får en del av vinsten och den andra aktören får också en bit av kakan. Enligt Foodora själva ska dock inte vinstfördelningen skilja sig åt i någon större utsträckning, jämfört med när en restaurang ansluter sig till leveransjätten med sin existerande restaurang.
– Vinsten är i stort sett detsamma, det kan skilja sig något enbart för att täcka kostnaderna för den utveckling vi gör för att kunna leverera kompletta restaurangkoncept. Vi värnar om våra partners och vill ge detta till dem som en extra inkomstkälla, säger Andrea Möller, manager på Foodora Kitchens.
Restaurangen som ansluter sig till ett koncept från Foodora, får också en kortare utbildning i hur maten ska tillagas.
– Vårt team finns alltid på plats vid uppstart och lagar igenom hela menyn för att visa hur allting går till och hur det ska tillagas och hanteras. Efter det får de en instruktionsbok för de koncept de tagit sig an, säger Möller.
Så här funkar det:
När det kommer till restaurangens erfarenhet av att tillaga maten ifråga så spelar det ingen större roll. En pizzeria kan servera tacos, ett café kan sälja pizza och så vidare. Fördelen för restaurangerna som tar in konceptet blir också att de då rent praktiskt ser ut som två, eller till och med tre olika restauranger i din app, även om det är samma personer som lagar maten. I Luleå är det fem restauranger som ligger bakom maten från det som i Foodora-appen framstår som 14 olika restauranger, då inkluderat de riktiga fysiska restaurangerna. Foodora berättar att det finns ett par krav.
– Vi har vissa krav på både prestation och utrustning. För att koncepten ska kunna hålla så hög standard som möjligt ställer vi kravet på våra partners att de ska ha den kunskap och utrustning som krävs för att laga de olika menyerna.
De koncept som finns i Luleå i dagsläget erbjuder hamburgare, friterad kyckling, kycklingvingar, tacos, pizza och pasta, mac and cheese, BBQ och asiatisk mat, men koncepten tenderar att bytas ut ibland. Det är inte heller jättesvårt att söka fram vilka restauranger som ligger bakom spökköken, men klart är att det inte heller är något som det skyltas med. Så här kan du göra om du vill söka fram vilken restaurang som lagar maten du beställer.
Här är alla de koncept som vi hittat i Luleå och de restauranger som faktiskt tillagar maten.
Restaurangerna bakom spökköken
Wing it Luleå (Kycklingvingar, friterad kyckling) – Pizzeria Marco Polo
Pojjo Luleå (Friterad kyckling) – La Villa
4 Grabs Luleå (Hamburgare) – La Villa
Seoul Street Luleå (Asiatisk mat) – La Villa
Sweet Baby Ray's Burger Shack Luleå (BBQ och hamburgare) – La Villa
Holy Macaroni! Luleå (Mac and cheese) – OYA Restaurang
Gusto Autentico (Pizza och pasta) – Le Croissant
Mr Bun Luleå (Hamburgare) – La Villa/Restaurang Tasty/Rutviks pizzeria
Tacotarian by Santa Maria Luleå (Tacos) – Restaurang Tasty/Rutviks pizzeria