På tisdagen inleds rättegången mot mannen vid Luleå tingsrätt. Mannen, en Luleåbo i 70-årsåldern, står åtalad för två fall av vårdslöshet i trafik.
Mannen själv förnekar brott i båda fallen. Han har efter pensionen arbetat som timanställd busschaufför för olika bolag i Luleå och uppger i polisförhör att han har kört buss av och till under hela sitt yrkesliv.
Det kom som en blixt från klar himmel och sedan blev det svart.
Busschauffören
Utdrag ur polisförhör
Morgonen den 11 oktober kör han en buss med 25 barn och ungdomar på väg till förskola och skola. Bussturen ska gå från Örnabben till centrala Luleå, men i höjd med Örarna känner mannen hur det "slocknar framför ögonen". Strax innan han kör av vägen har han, enligt egen utsago, minskat hastigheten från cirka 80 kilometer i timmen till 60-70. Allt framgår i polisens förundersökning.
Redan innan olyckan inträffar har mannen känt sig trött och hängig. Flera morgonpass efter varandra är en av förklaringarna han ger. Han medger att han hade möjlighet att stanna längs vägen innan han somnade, men att han känt sig stressad och varit rädd för klagomål om han skulle komma för sent.
Polisen inleder en utredning om vårdslöshet i trafik. Arbetsgivaren är Brändöbussen, som ingår i Granbergsgruppen, där Linus Granberg är vd.
– Vi tog honom ur tjänst direkt efter händelsen, i väntan på vad polisutredningen skulle visa, säger Linus Granberg och tillägger att mannen har varit timanställd åt Brändöbussen under en längre tid och fungerat bra på jobbet.
Vi tog honom ur tjänst direkt efter händelsen.
Linus Granberg
vd för Granbergsgruppen
Den 23 oktober, knappt två veckor efter olyckan, går mannen på ett morgonpass hos en annan bussoperatör, Nobina, som kör skolbussar på uppdrag av Länstrafiken.
Han påbörjar sin körning strax efter 8.30. En dryg timme senare hamnar bussen i diket, strax efter att han passerat Kallaxrondellen nära Bergnäset. Med den första olyckan i färskt minne, säger mannen i förhör att han var beredd på att något liknande kunde inträffa och att han därför sänkt hastigheten när han började känna sig trött. Innan dess har han försökt mota bort tröttheten med att dricka vatten, sänka värmen och hissa ned bussens sidoruta för att få frisk luft.
Även denna olycka utreds av polisen. Inledningsvis är brottsmisstanken grov vårdslöshet i trafik. Mannen nekar igen och säger i förhör att han "gjort tillräcklig för att undvika en olycka". Också nu skyller han på stress och rädsla för att komma för sent. Han har inte sökt sjukvård för sin trötthet. När åtal väcks vid Luleå tingsrätt är brottsrubriceringen ändrad till vårdslöshet i trafik.
Inget var återkallat och då bedömde vi att polisen och rättssamhället inte hade ansett att incidenten var tillräckligt allvarlig för att vidta sådana åtgärder.
David Erixon
Kommunikationschef Nobina
Mannen har en lång erfarenhet av att köra fordon i yrkestrafik och korrekta behörigheter. Inte vid något av de två olyckstillfällena var han påverkad av alkohol.
Nobinas kommunikationschef David Erixon säger till NSD att mannen själv berättade att han har varit inblandad i en "incident" vid en tidigare körning. Först senare får företaget via media kännedom om att mannen utreds för brott. Nobina tog inte kontakt med någon hos Brändöbussen, uppger David Erixon.
På vilket sätt kontrolleras era chaufförer innan de anställs?
– Att de uppfyller alla medicinska och yrkesmässiga kompetenser och krav som ställs på yrket. Sedan begär vi ett registerutdrag.
Efter att Nobina fått veta om den tidigare incidenten gjordes en kontroll av att mannen hade kvar sitt körkort och sina behörigheter.
– Inget var återkallat och då bedömde vi att polisen och rättssamhället inte hade ansett att incidenten var tillräckligt allvarlig för att vidta sådana åtgärder, säger David Erixon.
Fredrik Hansson är polisens förundersökningsledare i ärendet. Enligt honom är det alltid polispatrullen på plats som gör en bedömning av det som har skett i samråd med jourhavande förundersökningsledare.
– Vid det första olyckstillfället fanns det inte mycket mer att gå på än chaufförens egen berättelse. Det fanns en massa barn i bussen som inte är förhörda. Första gången vet man ju inte vad som har hänt, det kan vara sjukdomsfall som gör att han har somnat. Det finns många faktorer som kan ha varit orsaken, säger han.
Fredrik Hansson påpekar att brott som vårdslöshet i trafik kräver en oaktsamhet på en viss nivå för att den som har begått brottet ska kunna straffas för det, så kallat straffansvar. Polisen utreder även om det har skett ett medvetet risktagande.
Han menar att arbetsgivaren, i det här fallet Nobina, borde ha tagit sitt ansvar och tagit reda på vad som hände eftersom det fanns information om att något hade inträffat på en annan arbetsplats. Fredrik Hansson påpekar att den olyckan i sig var allvarlig, även om utgången inte blev det.
– Det fanns en massa barn i bussen, väldigt små barn. Oavsett om man vet eller inte vet att en förare varit med om en tidigare trafikhändelse bör man som ny arbetsgivare höra sig för och ta in referenser. Jag kan inte rutinerna för hur dessa bolag jobbar men eftersom man transporterar människor och chauffören har ett stort ansvar bör man vara noggrann vid tillsättningar av chaufförer.
Vi har varit i kontakt med busschauffören, som har avböjt att kommentera. Nobina ansvarade när olyckan inträffade för skolbussar till och från Sörbyarna utanför Luleå på uppdrag av Länstrafiken. Bussoperatören var redan innan olyckan skarpt kritiserad för hanteringen av skolskjutsarna. Efter dikeskörningen avbröts samarbetet.