Befolkningsmålet är skrotat – ersatt med vision: "En akilleshäl"

Befolkningsmålet är skrotat – ersatt med vision: "En akilleshäl"

Luleå
Lästid cirka 5 min

Hur ska Luleå kommun kunna växa till 100 000 personer? När Carina Sammeli hör folk ifrågasätta kommunens vision så myser hon.
– Efter den frågan brukar det ofta komma idéer på hur det ska bli verklighet, säger hon.
Och idéer behövs, det är ingen hemlighet.

Luleå växer för sakta just nu, konstaterar kommunalrådet Carina Sammeli (S). Idag presenteras SCB:s befolkningsstatistik och för Luleå kommun är prognosen för 2024 relativt god, enligt förhandssiffror som NSD tagit del av. Det ska handla om en bit över 300 nya Luleåbor för året som gick. Det skulle i så fall innebära att Luleåborna kan räknas till nästan 80 000 stycken. 

Men kommunen vill mer.

21 000 nya Luleåbor till 2040 lyder beställningen. Gärna unga, helst arbetsföra. Inte för många småbarn på en gång och inte heller för många äldre. 

Lagom är ett ord som ligger nära till hands. Samtidigt lovas mångmiljardinvesteringar i regionen vilket är allt annat än lagom.

undefined

Hade vi haft tio år på oss... Nu ska allt göras samtidigt och då blir det en helt annan situation

Carina Sammeli

Kommunalråd

– Hade vi haft tio år på oss... Nu ska allt göras samtidigt och då blir det en helt annan situation, säger Carina Sammeli om belastningen på kommunen att bereda väg för industrin. 

– Nu tar vi fem trappsteg samtidigt.

Industrier vill satsa och allt ska gå fort. Jobben ska skapas och bostäderna helst växa som svampar ur marken. 

Saker och ting ska takta, brukar det heta. 

Och det gör inte befolkningsökningen. 

undefined
I januari klippte Luleå kommun bandet till utställningen Luleå Way. Den huserar i shopping och kommer att göra det under två år. Prislappen 2,5 miljoner kronor. Målsättningen är att ge Luleåbor mer direkt information om den omställning som sker och att lägga fram kommunens tre mål för 2040: Befolkningsökning, jobb och klimatarbete.
undefined
"Greenfluencers, matteknolog, algodlare". Luleå står inför ett systemskifte om man får tro Luleå kommuns vision för 2040. Många nuvarande jobb kan ersättas med framtida. Syftet med snurran är kanske inte att spå framtiden så mycket som att väcka tankar.

När allt började öka i tempo skrotades det tidigare målet om 100 000 Luleåbor till 2050. Tio år kapades.

– Vi har en vision till 2040 på hundratusen Luleåbor. Den ska inte vara lätt att uppnå och det är ingen prognos där vi tänker att följer vi linjen så hamnar vi här, säger Sammeli.

Hon försvarar visionen med att en högt spänd båge skickar signaler till näringsliv och de som vill etablera sig i Luleå.

– Vare sig det handlar om en teatergrupp eller de som vill bygga fastigheter, säger Sammeli.

undefined
Carina Sammeli försvarar idén med att ha en vision om 100 000 Luleåbor inom 15 år. "För mig är det meningslöst att ha mål som är lätta att nå. En vision utmanar folk att tänka", menar hon.
undefined
Luleå Hamn och omställningen av fjärrvärmesystemet när masugnen släcks är två tunga frågor som behöver lösas som en del av samhällsomvandlingen i Luleå. När det gäller det förstnämnda så har kommunen fört fram tydliga önskemål om att få hjälp från staten för att bärga miljardinvesteringen.

– Jag tänker att om vi inte har visioner kommer vi alltid att vara reaktiva. Visioner gör att vi kan ta oss an världen och visa att vi faktiskt vill någonstans.

Hon säger att de landat rätt när det börjar snackas om idén med 100 000 Luleåbor.

– Då börjar aktörerna fundera om de har någon roll i det här och kan bidra. 

Historiskt har Luleå varit den kommun i Norrbotten som vuxit mest. Men det har inte gått så fort som det skulle krävas för att nu nå 100 000 invånare till 2040.

undefined
Det är inte bara centrala Luleå som ska växa. I översiktsplanen finns upptaget att kommunen ska växa i samma proportioner som idag. Blir det 1000 nya Luleå bor ska 250 av dem bo i byarna runt om stan.

Mellan 1998 till 2023 växte Luleå mest i Norrbotten, med 11,2 procent. En ökning på nästan 8 000 invånare på 25 år till dagens 79 000. Nu ska det alltså till 21 000 nya Luleåbor på 15 år.

Piteå kommun slopade befolkningsmålet 46 000 pitebor till 2030. Istället har kommunen nu klubbat en vision på 50 000 pitebor 2050.

Tongångarna i Luleå är snarlika. 

undefined

Jag är inte jätteorolig över att vi växer för långsamt. Vi försöker se till att det börjar ta fart så fort som möjligt

Carina Sammeli

Kommunalråd

– Jag är inte jätteorolig över att vi växer för långsamt. Vi försöker se till att det börjar ta fart så fort som möjligt, säger Carina Sammeli.

Utmaningarna är många och inte unika för Luleå. Bostäder är en nyckelfråga och Luleå har detaljplaner redo för 3 000 nya bostäder. Men det måste finnas någon som vill bygga.

– I somras har vi bett Lulebo att dubblera takten på bostadsbyggandet. Har man ingenstans att bo så går det inte. Kollar man på positiva exempel som Umeå, som har varit fantastiska på det här. De har tuffat på med sina 2 000 bostäder per år oavsett vad. Det ska byggas varje år.

Sammeli menar att det i sin tur givit unga förutsättningar att flytta hemifrån inom Umeå och därmed bli kvar i staden. Hon påpekar också att Lulebo har krav på sig att på sikt bygga bostäder som är ekonomiskt lönsamma och att det inte är bostäder som ska skattefinansieras.

undefined
När lågkonjunkturen inträdde så har det fått som följd att bostadsbolag dragit sig ur projekt i Luleå"När marknaden inte gör det så har vi ett kommunalt bolag som får ta vid", säger Sammeli.

En annan stor utmaning är vilka som ska flytta till Luleå. Sammeli pekar på Skellefteå, där Northvolt under hösten visserligen kollapsat.

– Vi vet att Skellefteå hade en tung höst, men de har vänt från att ha en utflyttning till att gå plus 1 000 personer om året.

En viktig faktor, framhåller Sammeli, är att personer som flyttat till Skellefteå fått ett anställningskontrakt i handen. Därför behöver jobben, som utlovas genom industrisatsningarna, komma på plats innan kurvan bryts i Luleå. I snitt behöver Luleå kommun växa med över 1 500 personer per år fram till 2040 för att nå visionen.

– Men när man börjar få en inflyttning så är den inte linjär, människor flyttar till städer som växer.

När gäller Northvolts kollaps och riskerna med att kommunerna satsar mycket pengar för att bereda väg för nya så kallade "gigasatsningar" så understryker Carina Sammeli att Luleå har en större bredd bland företagen.

undefined
Innan Northvolts kollaps under andra hälften av 2024 bröt Skellefteå kommun mallen när det gällde befolkningsökningen. Nu finns frågetecken kring vad som ska ske och allt hänger på om Northvolt överlever eller inte.
undefined
De så kallade "gigasatsningarna" Stegra i Boden och innan det Northvolt i Skellefteå har rönt enorm uppmärksamhet. En del av kritiken är att en stor aktör är förenat med stor risk. "Luleås arbetsmarknad är inte beroende av ett enda företag. Vi har ståltillverkning och industri, men vi har också statliga jobb och en it-bransch till exempel", säger Carina Sammeli.

Under förra året meddelade Luleå kommun att förskoleavdelningar behövde stängas. Barnafödandet höll inte den takt som man förväntat sig.

– Det är en stor akilleshäl att det inte föds så många barn. En normal årskull är 800 barn och det märks ju när den går under det. Behovet av omsorg minskar snabbt då, säger Sammeli.

undefined

Positiva exempel som Umeå, har varit fantastiska. De har tuffat på med sina 2 000 bostäder per år oavsett vad. Det ska byggas varje år.

Carina Sammeli

Kommunalråd

När befolkningsprognosen gjordes 2022 så förutsågs inte dippen i barnafödande.

– Vi har varit vana att det är fler som föds än som dör. Nu går vi back på födslar.

De flesta av Sveriges 290 kommuner vill gärna växa. Det är ett sätt att säkra statsbidrag och ökade skatteintäkter. Men varje inflyttning är inte "lika mycket värd".

– Flyttar det in 25-åringar utan barn så bidrar de med låga skatteintäkter. Men de är viktiga för näringslivet och på sikt, säger Carina Sammeli. 

undefined
Carina Sammeli vill se fler Luleåbor i arbetsför ålder. "Då pratar jag inte bara om kommunal service utan varenda restaurang bygger på att människor lever ett liv i staden."

 Med en kraftigt åldrande befolkning i relation till antalet i arbetsför ålder ökar belastningen på samhällsservice.

– Flyttar det in 200 studenter så behöver de väldigt lite av kommunen. Flyttar de in 200 85-åringar så kräver de desto mer. Det är inte så att alla medborgare är en vinst och ibland kan ett statsbidrag vara lägre än kostnaden för att ta hand om en invånare, säger Sammeli.

undefined
För att öka inflyttningen försöker Luleå kommun att synas i många olika sammahang. Det skedde redan innan de så kallade industrisatsningarna. Kommunen besöker exempelvis mässor runt om i landet för att locka människor till flytt. Något färdigt system finns inte. "Arbetsförmedlingen är inte byggd för att flytta mängder av människor runt om i landet. Där behöver vi uppfinna hjulet och försöker lära oss av andra kommuner som haft samma utmaningar", säger Carina Sammeli.