Bråttom med nytt sjukhus – förhandlingarna fortsätter

Bråttom med nytt sjukhus – förhandlingarna fortsätter

Kiruna
Lästid cirka 6 min

Kiruna sjukhus spricker och ett nytt ska byggas. Utmaningarna och möjligheterna är många men tiden är knapp.

Tuolluvaaragruvan lades ner på åttiotalet. Några byggnader och de två gruvlavarna står kvar. Sedan finns det så klart mer spår som kanske inte syns med blotta ögat. Men det ska gå att bygga ett sjukhus här, på andra sidan E10:an från nya centrum.

Det behövs ett nytt sjukhus. För två år sedan meddelade LKAB att processen med ett nytt sjukhus behöver skyndas på. Sprickbildning har bland annat påverkat dörrar i en del av nuvarande Kiruna sjukhus.

– Det är inte så att det finns någon risk eller akut fara för människors liv och hälsa. Däremot kan det bli svårare och svårare att använda sjukhuset, om till exempel dörrar inte går att stänga. Helst hade vi velat se att ett sjukhus stod klart redan nu. Varje dag som går är en förlorad dag i den här kampen att hinna ersätta det befintliga sjukhuset, säger Anders Lindberg, presschef vid LKAB.

Hur länge man kan lappa och laga det nuvarande sjukhuset vill eller kan ingen svara på just nu.

undefined
Kiruna sjukhus är påverkat av gruvbrytningen. En del verksamhet kan behövas flyttas ut i förtid.

– LKAB och regionen har som gemensamt mål att nytt sjukhus ska vara klart innan vi tömmer ut det gamla. Det är båda parters ambition, säger Unto Järvirova, projektchef för Nya Kiruna sjukhus, för regionen.

Det kan bli tal om tillfälliga lösningar för en del av verksamheten i väntan på ett nytt sjukhus.

När behöver ett nytt sjukhus vara klart?

– Så fort det bara går. Det finns ju skador i det befintliga och vi gör allt vi kan för att det ska gå att fortsätta så länge som möjligt. Vi är beredda att sätta in väldigt stora åtgärder för att förlänga livslängden. Men det finns förstås en gräns när det inte kommer att gå längre. Vi kan inte säga något datum eller exakt årtal mer än att det är väldigt bråttom, säger Anders Lindberg.

undefined

"Vi är beredda att sätta in väldigt stora åtgärder för att förlänga livslängden. Men det finns förstås en gräns när det inte går längre"

Anders Lindberg, presschef LKAB

Inventering och förstudie för ett nytt sjukhus har gjorts. Förhandlingarna om hur mycket regionen ska få i ersättning från LKAB för att bygga ett nytt sjukhus är dock inte klara.

undefined
Anders Lindberg, presschef LKAB

De vill idag inte säga desto mer om förhandlingarna.

– Det är en jättebra dialog vi har med LKAB och den fortgår. När vi har något att berätta så kommer vi att göra det. Det kommer inte vara tyst under hösten, säger Unto Järvirova. 

Vad tror ni kan hända under hösten?

– Vi lämnar förhandlingarna i förhandlingsrummet tills vi har något att berätta.

undefined
En fördjupad markundersökning presenterades nyligen som ger grönt ljus för ett sjukhusbygge. Till höger i bild syns nya centrum.

Det läggs viss press på en kommande detaljplaneprocess.

– Det brådskar med att få platsen klar och att planprocessen nu går riktigt fort. Det är verkligen upp till bevis att det blir en effektiv planprocess på den här platsen. Och att det inte blir några fördröjande aktiviteter för att få den planen på plats, säger Anders Lindberg.

– Det tar fyra år att bygga ett sjukhus, från det att allt förarbete är gjort och detaljplanen ligger klar. Där är vi inte än. Vi hoppas att en detaljplan går snabbt och smidigt att arbeta fram. Men vi vet ju alla att alla platser har sina utmaningar med trafikplaner och så vidare, säger Unto Järvirova.

undefined
Detaljplanearbetet görs här inne på Kiruna stadshus.

Projektledaren för Kiruna nya sjukhus från kommunens sida, Lovisa Karlsson, säger att man kan utgå från fakta som uppkommit i markundersökningarna som nyligen gjorts och som gav grönt ljus för marken. Men det kommer behövas fler undersökningar.

– Vi kan inte kringgå rådande lagstiftning. Det kommer nog ta två år efter att planarbetet påbörjats. Och det kan ju förskjutas, vi vet inte vad för information vi får i kommande utredningar.

Kan man skynda på?

– Det finns vissa små steg man kan göra effektivt men vi måste ju följa lagstiftningen.

Om man backar bandet till i vintras så stod LKAB och regionen långt ifrån varandra i förhandlingarna. LKAB talade om tre miljarder och regionen om sexton miljarder kronor.

undefined
Unto Järvirova, projektchef nya Kiruna sjukhus.

– Jag kommer inte kommentera det nu när vi har en ny plats. De där siffrorna var jag tydlig med att de gällde på värsta tänkbara plats med de svåraste anläggningsförutsättningarna. Nu arbetar vi utifrån en ny placering. Vi kommer allt eftersom jobbet framskrider, ta fram en preliminär uppskattning på vad det här skulle kunna kosta, säger Unto Järvirova.

LKAB har tidigare lyft andra nybyggda sjukhus, som låg i tremiljardersklassen.

– Vi har gjort en uppskattning tidigare men platsen och planen styr ersättningsfrågan. Innan dess går det inte att slå fast exakt hur ersättningen ska se ut. Så det här är en avgörande ingrediens i de samtalen och förhandlingarna som vi har med regionen, säger Anders Lindberg.

Förutom fyra års byggtid räknar regionen med ett års programplanering. Man upphandlar just nu en part med expertis kring hur sjukhuset ska se ut och hur det ska fungera, med flöden och rumsfunktioner. Och det handlar om att ta fram en grov kostnadskalkyl.

undefined

Det tar fyra år att bygga ett sjukhus, från det att allt förarbete är gjort och detaljplanen ligger klar.

Unto Järvirova, projektchef regionen

Regionen har också en dialog med försvaret. En diskussion de hoppas vara klara med till årsskiftet.

– Vi behöver få deras krav på vad de vill ha i det nya sjukhuset och vilken finansiering de tänker tillhandahålla för de delarna. Det handlar om hur sjukhuset ska kunna fungera om det skulle hända något, en större samhällsstörning, utifrån det globala läget som nu råder med Ukraina. Mer kan jag inte säga om det men vi kommer ta med försvarets krav på sjukhuset i planeringen, säger projektchef Unto Järvirova.

En delegation från sjukhusprojektet har under veckan varit i Narvik där stadens nya sjukhus står färdigt. På grund av det norska försvarets intressen fick Narviksborna behålla akutkirurgi och BB. Det med förbehåll om att sjukhuset kan användas som beredskapssjukhus.

– Vi kommer säkerligen göra fler besök där. Det är väldigt intressant. Man tittar på vad som varit bra och mindre bra, som vi kan ta med oss i det fortsatta arbetet. Norge har dessutom varit Natomedlem länge.

Det är stilla på området som det talas mycket om just nu i Kiruna. De gamla gruvlavarna sticker ännu upp på platsen intill där det nya sjukhuset planeras att uppföras. På andra sidan ligger golfbanan. 

undefined
Golfbanan, som kan bli granne med ett sjukhusbygge.

Regionens projektledare förstår att det finns åsikter om tornens vara eller icke vara i ett Kiruna där många ser hus och gamla miljöer rivas. 

undefined
Skiss över helikoterplatta, sjukhus och bostäder. Från regionens ansökan om planbesked.

– Ur ett sjukhusperspektiv får vi fler möjligheter att skapa en effektiv vård i det nya sjukhuset utan tornen, och helikoptrarna kan flyga med fler alternativa in- och utflygningsvinklar. Det finns inget svart och vitt i det här, men om tornen är kvar har vi en mindre yta att kunna vrida och vända på under planeringen av placeringen. Risken är att vi behöver bygga sjukhuset högre om tornen står kvar, säger Unto Järvirova.

På regionens skiss som man gjorde inför att man sökte om planbesked för TGA-området, så är tornen med.

– Det är precis i gränslandet mot golfbanan och ranchen. Staten äger marken där golfbanan är. Vi vill inte gå in där och behöva dra in staten i det här också, att köpa mark av dem. Då tar det ytterligare tid.

undefined
Platsen det snackas mycket om just nu, det gamla TGA-området. Från centrumhållet.